Gek genoeg wordt er in de collegebanken mondjesmaat aandacht besteed aan slaap en is de kennis hierover bij veel therapeuten, psychologen en (huis)artsen beperkt. De invloed van slaapproblemen op het functioneren van de patiënt en het verloop van de behandeling is in de ggz onderbelicht. Tijd voor een wake-upcall!
Veertig procent van alle Nederlanders slaapt slecht en bij een kwart is sprake van een slaapstoornis. Slaapproblemen gaan in veel gevallen samen met psychische stoornissen zoals depressies en angst. Niet alleen als symptoom van de stoornis; steeds duidelijker blijkt uit onderzoek dat slaapproblemen ook oorzaak zijn van psychopathologie. Voor depressies is slapeloosheid zelfs de belangrijkste risicofactor.
Naast methodieken voor diagnostiek krijg je ook concrete handvatten om te starten met de behandeling van slaapproblemen, specifiek insomnia, met interventies gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie (CGT) en oplossingsgerichte therapie. Basiskennis van de gedragstherapie wordt als bekend verondersteld. Naast kennisoverdracht en wetenschappelijke inzichten oefen je met diverse interventies passend binnen de CGT en oplossingsgerichte therapie. Vervolgens ga je aan de slag met eigen casuïstiek.
Slaap en de behandeling van slaapstoornissen (A2637)
€ 595
Selecteer uitvoering:
Mogelijk t/m 5 maart 2026,
tenzij eerder vol
- Inhoud
Wat leer je?
- Je leert over slaap en slaapstoornissen.
- Je bent in staat om diverse problemen op het gebied van slaap te herkennen en te diagnosticeren.
- Je doet ervaring op met concrete handvatten om insomnia te behandelen zonder medicatie.
- Je ontwikkelt vaardigheden in interventies vanuit de cognitieve gedragstherapie en het oplossingsgericht werken en kun je deze toepassen bij de behandeling van insomnia.
- Je doet ervaring op met hoe je interventies kunt toepassen bij circadiane ritmeproblematiek.
- Je doet inzicht op over nachtmerries en ander droomgerelateerde parasomnieën, weet je hoe je deze van elkaar kunt onderscheiden en hoe je deze kunt aanpakken.
- Je doet inzicht op over slaapmedicatie en de afbouw daarvan.
- Je leert over de wederzijdse beinvloeding van slaapproblemen en comorbiditeit.
Werkwijze
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Toetsing vindt plaats op basis van de inbreng van eigen casuïstiek.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- DatumsDo 9 april 2026 van 09:30-16:30
Do 21 mei 2026 van 09:30-16:30
(omvang 12 uur)
Locatie: Utrecht - Accreditatie
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog12 uur
- POH-GGZ - Kwaliteitsregister POH-GGZ12 uur praktijkondersteuner
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals22 punten deskundigheidsbevordering Maatschappelijk Werkers, 22 punten deskundigheidsbevordering Cliëntondersteuners, 22 punten deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen, 22 punten deskundigheidsbevordering Sociaal Werker
- V&V - Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden- Wordt aangevraagd
- VGCt - Herregistratie Cognitief Gedragstherapeutisch Werker- Wordt aangevraagd
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist- Wordt aangevraagd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Gedragstherapeutisch werker
- POH-GGZ
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Social worker
- Maatschappelijk werker
-
Docenten
Barbara Mulder MSc
Barbara Mulder is arbeids-&organisatiepsycholoog, somnoloog, trainer en balansexpert en verscheen meermaals in de media.
Barbara werkte eerder als leidinggevende in de thuiszorg en zag hoe vaak verzuim samenhing met slaapproblemen. De wens ontstond mensen beter te leren slapen en in 2011 richtte zij daarom psychologenpraktijk Slaapmakend op, waardoor duizenden Nederlanders beter leerden slapen en functioneren. Naast behandelen trainde zij honderden zorgprofessionals, waarmee zij een bredere impact creëerde en bijdroeg aan het helpen van meer mensen om beter te slapen.
Door haar behandelervaring bij Slaapmakend zag zij dat mensen tijdenlang aanmodderen met disbalans en stressklachten voordat ze aan de bel trokken. Vaak te laat, al beland in een burn-out of andere comorbide problematiek, met als gevolg lange herstelprocessen die veel tijd, energie en geld kosten.
Barbara dacht ‘dit kan en moet anders!’ En zij richtte om deze reden BalansMakend op, een trainingsbureau dat preventief aandacht besteedt aan de balans, slaap en mentale fitheid van medewerkers. Hierdoor vermindert de kans op een burn-out aanzienlijk en blijven medewerkers gezond, productief, vitaal en veerkrachtig. En net zo belangrijk: beleven zij meer plezier aan hun werk.
Lees meer - LiteratuurUiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen in de literatuur.
- Reviews