Er worden steeds meer grenzen gesteld aan de behandelduur en intensiteit in de ggz. Daardoor vindt er een verschuiving plaats van de specialistische naar de basis ggz en eerstelijn (huisarts/POH-GGZ). De patiënt met chronische uitbehandelde psychiatrische problematiek is bij klachten vaker aangewezen op de huisarts en de praktijkondersteuner. Houvast en ondersteuning bij zelfmanagement kan deze patiënten leren om meer adequaat om te gaan met de gevolgen en om de regie van hun eigen leven weer op te pakken.
Zie je als POH-GGZ regelmatig patiënten die uitbehandeld zijn in de basis of specialistische ggz? Of spreek je patiënten die moeten wachten op behandeling door de huidige lange wachtlijsten? En wil je leren hoe je deze patiënten kunt ondersteunen met praktische handvatten en ook wat je vooral niet moet doen? Dan is deze cursus geschikt voor jou!
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- doelgroep EPA en ziektebeelden (psychotische stoornissen, depressieve stoornissen, angststoornissen, bipolaire stoornissen, schizofrenie, persoonlijkheidsstoornissen)
- somatiek en medicatie (somatische screening en interventies, groepen medicatie en veelvoorkomende bijwerkingen)
- begeleiding en bejegening (switch van cure naar care, presentiebenadering, motiverende gespreksvoering, herstelondersteuning)
- terugverwijzen of overbruggingszorg (randvoorwaarden, samenwerking in de keten, terugvalpreventie)