Hoe stel je een persoonlijkheidsstoornis vast? Ondanks veel discussie zijn de persoonlijkheidsstoornissen ongewijzigd opgenomen in het officiële classificatiegedeelte van de DSM-5.
Met de DSM-5 kwam er een nieuw model voor het classificeren van persoonlijkheidsstoornissen dat recht doet aan kritiek op het categoriaal denken en tegemoet komt aan nieuwe wetenschappelijke inzichten.
In deze cursus leer je het Alternatieve model voor persoonlijkheidsstoornissen (Deel III) en al zijn innovaties kennen. Je leert aan de hand van het ‘Semi-gestructureerd Interview voor Persoonlijkheidsfunctioneren DSM-5’ (STiP-5.1) persoonlijkheidsfunctioneren te beoordelen zoals voorgesteld in het Alternatieve model voor persoonlijkheidsstoornissen.
Werken met de STiP 5.1 (D2512)
Onderzoek naar het persoonlijkheidsfunctioneren volgens het alternatief model voor persoonlijkheidsstoornissen van DSM-5-TR
€ 325
Selecteer uitvoering:
Mogelijk t/m 12 augustus 2025,
tenzij eerder vol
- Inhoud
Wat leer je?
- Je bent bekend met het alternatieve model van persoonlijkheidsstoornissen en zijn toepassingen.
- Je beschikt over de kennis en vaardigheden om het persoonlijkheidsfuntioneren te beoordelen middels afname en interpretatie van de STiP 5.1 volgens het Alternatief model voor persoonlijkheidsstoornissen.
Werkwijze
De nadruk in de bijeenkomsten ligt op het oefenen en inbrengen van eigen casuïstiek.
We behandelen het alternatief model voor persoonlijkheidsstoornissen en we gaan uitgebreid in op hoe je aan de hand van de STiP 5.1 het persoonlijkheidsfunctioneren beoordeelt.
De focus tijdens deze drie dagen ligt zowel op theorie als op het oefenen aan de hand van rollenspelen. Er is voldoende ruimte voor het inbrengen van eigen casuïstiek en voor het voeren van discussies.De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- DatumDi 16 september 2025 van 9.30-16.30
(omvang 6 uur)
Locatie: Utrecht - Accreditatie
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog6 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- NVP - Kwaliteitsregister Psychotherapie6 punten bij- en nascholing, 6 punten bij- en nascholing Diagnostiek
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Psychiater
-
Docenten
drs. Arthur de Jong
Arthur de Jong is Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut en geregistreerd supervisor van de VGCt (Vereniging voor cognitieve gedragstherapie) en de VSt (Vereniging voor Schematherapie) en erkend leertherapeut bij de Nederlandse vereniging voor Psychotherapie (NVP). Hij is werkzaam voor G-Kracht psycho medisch centrum, een kleine ggz instelling met locaties in Delft en Amsterdam.
Arthur heeft jarenlange ervaring met onderzoek naar en behandeling van mensen met milde tot ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Bovendien heeft hij management ervaring opgedaan in zijn werk als manager zorg in een grote ggz instelling.
Naast zijn klinische werk geeft hij supervisie en leertherapie aan collega’s en verzorgt hij lessen bij de RINO Groep. Zijn ambitie is om in zijn onderwijs zijn enthousiasme voor het klinische werk over te brengen, met oog voor de complexiteit en uitdagingen van het vak.
Publicaties:
Jong, A. de, Heiden, C. van der, Deen, M. (2013) Behandeling van patiënten met persoonlijkheidsproblematiek: groep versus individuele behandeling. Gedragstherapie 2013,46, 77-88.Lees meer - Literatuur
- Reviews