Toepassen van SCID-5-P bij persoonlijkheidsstoornissen  (B2542)

Classificatie van persoonlijkheidsstoornissen met de SCID-5-P volgens DSM-5-TR

€ 565

Inschrijven

Mogelijk t/m 4 februari 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Ontdek hoe je persoonlijkheidsstoornissen vaststelt volgens de DSM-5-TR. In deze cursus leer je op traditionele wijze persoonlijkheidsstoornissen classificeren met behulp van de SCID-5-P, ofwel de ’Structured Clinical Interview for DSM-5 Personality Disorders'. Deze cursus combineert theorie met praktijkoefeningen, waaronder rollenspelen en casusbesprekingen.
 
  • Inhoud

    Hoe stel je een persoonlijkheidsstoornis vast? Ondanks veel discussie zijn de persoonlijkheidsstoornissen ongewijzigd opgenomen in het officiële classificatiegedeelte van de DSM-5-TR. In deze cursus leer je op traditionele wijze persoonlijkheidsstoornissen classificeren met behulp van de SCID-5-P, ofwel de ’Structured Clinical Interview for DSM-5 Personality Disorders’. 
     

    Wat leer je?

    Je beschikt over de kennis en vaardigheden om op traditionele wijze onderzoek te verrichten naar persoonlijkheidsstoornissen met afname en scoring van de (verschillende onderdelen van de) SCID-5-P.

    Werkwijze

    De nadruk in de bijeenkomsten ligt op het oefenen en inbrengen van eigen casuïstiek.
     
    Op dag één beginnen we met een theoretische introductie. We staan onder andere uitgebreid stil bij hoe je het SCID-5-P interview afneemt, scores toekent en tot classificatie overgaat.
     
    Op dag twee gaan we uitgebreid in op de ervaringen die je hebt  opgedaan op je eigen werkplek en is er veel ruimte voor verdieping, reflectie en discussie.
     
    De focus tijdens deze twee dagen ligt zowel op theorie als op het oefenen aan de hand van rollenspelen en oefenen op de eigen werkplek. Er is veel mogelijkheid voor het inbrengen van eigen casuïstiek en  voor het voeren van discussies.

    Ben je opzoek naar een nog breder raamwerk voor de gehele psychodiagnostische procedure en diepgaande kennis  over het alternatieve model voor persoonlijkheidsstoornissen volgens DSM-5-TR? Volg dan ook onze eendaagse cursus Werken met de STiP 5.1

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Toetsen

    De eindopdracht bestaat uit een beschrijving (1,5 A4) waarin de deelnemer:

    • Een korte introductie geeft van de patiënt die is onderzocht
    • Reden van het (SCID-5-P) onderzoek beschrijft
    • Bevindingen, overwegingen en implicaties van deze bevindingen beschrijft (samengevat)
    • Korte reflectie geeft op verloop van het onderzoek (wat ging goed, wat kan beter)

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

    Klassikale lessen

    Deze scholingsactiviteit vindt klassikaal plaats. We rekenen op je fysieke aanwezigheid.

  • Datums

    Datums

    Di 11 maart 2025 van 09:30-16:30
    Di 25 maart 2025 van 09:30-16:30

    (omvang 12 uur)

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Basispsycholoog
    • Verpleegkundig specialist
    • Diagnostisch werkende
    De cursus is tevens toegankelijk voor Gz-psychologen en Psychotherapeuten die hun kennis willen opfrissen of aanvullen.

  • Docenten
    drs. Arthur de Jong

    drs. Arthur de Jong

    Arthur de Jong is Klinisch Psycholoog / Psychotherapeut en geregistreerd supervisor van de VGCt (Vereniging voor cognitieve gedragstherapie) en de VSt (Vereniging voor Schematherapie) en erkend leertherapeut bij de Nederlandse vereniging voor Psychotherapie (NVP). Hij is werkzaam voor G-Kracht psycho medisch centrum, een kleine ggz instelling met locaties in Delft en Amsterdam.
     
    Arthur heeft jarenlange ervaring met onderzoek naar en behandeling van mensen met milde tot ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Bovendien heeft hij management ervaring opgedaan in zijn werk als manager zorg in een grote ggz instelling.
     
    Naast zijn klinische werk geeft hij supervisie en leertherapie aan collega’s en verzorgt hij lessen bij de RINO Groep. Zijn ambitie is om in zijn onderwijs zijn enthousiasme voor het klinische werk over te brengen, met oog voor de complexiteit en uitdagingen van het vak.
     
    Publicaties:
     
    Jong, A. de, Heiden, C. van der, Deen, M. (2013) Behandeling van patiënten met persoonlijkheidsproblematiek: groep versus individuele behandeling. Gedragstherapie 2013,46, 77-88.Lees meer
  • Literatuur
    Aan te schaffen litertuur
    • First, M.B., Williams J.B.W., Benjamin, L.S. en  Spitzer R.L. (2017). SCID-5-P. Gestructureerd klinisch interview voor DSM-5 Persoonlijkheidsstoornissen. Amsterdam: Boom uitgevers. ISBN: 9789024406463
  • Reviews