Veel kinderen en jongeren hebben slaapproblemen. Adequate slaap is nodig om optimaal te kunnen functioneren, zowel op psychisch als lichamelijk vlak. Ook is het nodig voor groei en ontwikkeling. Slaapproblemen kunnen het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden en leiden tot bijvoorbeeld stemmingsproblemen, aandacht- en concentratieproblemen, geheugenproblemen en gedragsproblemen. Op de langere termijn kan het leiden tot overgewicht en hart- en vaatziekten.
Uit onderzoek blijkt dat slaapproblemen voorkomen bij ongeveer 10 - 25% van de kinderen tussen de 0 - 18 jaar. In de ggz komen slaapproblemen voor bij ongeveer 30% van de kinderen en jongeren. Opzienbarende cijfers die veel impact hebben op de ontwikkeling van het kind, het functioneren van het gezin en zelfs op het al dan niet slagen van een psychologische behandeling. Slaapproblemen zijn vaak niet enkel een gevolg of versterkende factor bij psychopathologie, maar soms zelfs de oorzaak. Slaapproblemen zijn gelukkig meestal goed te behandelen. Veel hulpverleners weten alleen niet wat zij kunnen doen bij slaapproblemen. Hoog tijd dus om meer kennis en vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van slaapproblemen!
De cursus start met het versterken van de basiskennis over slaap. Vervolgens gaan we in op veelvoorkomende slaapstoornissen bij kind, jeugd en bijzondere doelgroepen.De focus ligt op insomnie en verstoringen in het bioritme. Je leert deze slaapstoornissen herkennen en diagnosticeren. Tot slot staat de uitvoering van de behandeling centraal. De cursus kent een combinatie van theorie/kennisoverdracht en een praktische inslag, waarbij met concrete handvatten en eigen casuïstiek wordt gewerkt. De cursus richt zich op zowel het psychologische als het medische perspectief.
Slaap en de behandeling van slaapstoornissen bij kinderen en jongeren (A2560)
Ook toepasbaar bij mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische aandoeningen
€ 595
Mogelijk t/m 14 april 2025,
tenzij eerder vol
- Inhoud
Wat leer je?
- Je leert over de basisbeginselen van slaap.
- Je doet inzicht op over veelvoorkomende slaapstoornissen.
- Je doet ervaring op met het herkennen en diagnosticeren van verschillende slaapproblemen.
- Je ontwikkelt vaardigheden in de behandeling van slaapproblemen.
- Je bent in staat om door te verwijzen naar de kinderarts of slaapcentra.
Werkwijze
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Toetsing vindt plaats door in twee groepen te werken aan een ingebrachte casus waarbij diagnostiek en het opzetten van een behandelplan centraal staan.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- DatumsMa. 19 mei 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
Ma. 16 juni van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
(Omvang: 12 uur) - Accreditatie
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog18 uur
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog2,5 uur behandeling, 2,5 uur diagnostiek, 1,5 uur overige
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog13 uur
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist13 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog13 uur
- POH-GGZ - Kwaliteitsregister POH-GGZ- Wordt aangevraagd
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog13 uur
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist- Wordt aangevraagd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- POH-GGZ
- Verpleegkundig specialist
-
Docenten
drs. Laury Quaedackers
Laury is Gz-psycholoog en somnoloog, werkzaam in expertisecentrum voor slaapgeneeskunde Kempenhaeghe.Lees meerdrs. Arina de Vries
Arina de Vries is GZ-psycholoog en heeft haar eigen praktijk gericht op de behandeling van slaapproblemen bij kind en jeugd: Praktijk Slaaplekker. Daar behandelt zij kinderen, jongeren en bijzondere doelgroepen met een grote diversiteit aan slaapproblemen. Zij heeft jaren gewerkt bij Kempenhaeghe, Centrum Slaapgeneeskunde, een derdelijns expertisecentrum gericht op slaapproblemen bij kind en jeugd. Naast behandeling van slaapproblemen, geeft zij supervisie en ontwikkelt en verzorgt zij scholing.Lees meer - LiteratuurVerplichte literatuur:
- Mindell, A. & Owens, J.A. (2015). A clinical Guide to pediatric sleep: diagnosis and management of sleep problems (3th ed.). Philadelphia, United States: Wolters Kluwer.
- Reviews