Van residentieel tot ambulant: Waaiermodel is breed toepasbaar
Interview met Elly van Laarhoven
Werken met jongeren met meervoudige, complexe problematiek: hulpverleners komen niet zelden terecht in een onontwarbare kluwen. ‘Ga er maar eens aan staan’, zegt klinisch psycholoog Elly van Laarhoven. Zij ontwikkelde daarom het Waaiermodel, waarmee ze professionals én cliënten helpt. Bij de RINO Groep geeft ze een cursus over het werken met dit model.
Fases in de hulpverlening
Binnen de kleuren zijn allerlei interventies beschikbaar, ook voor werken met de ouders van de jongere. De interventies zijn evidence based en afkomstig uit de cognitieve gedragstherapie. Naast de kleuren geeft het Waaiermodel in de vakken met verticale lijnen de verschillende fases in de hulpverlening weer. Van Laarhoven: ‘Dat helpt jou als professional om bij het begin te beginnen en geen blinde vlek te krijgen bij de zoveelste jongere met wie je te maken hebt. Zo voorkom je dat je te gehaast aan het behandelen slaat terwijl de jongere daar nog meer voorbereiding voor nodig heeft. Jongeren voelen daardoor dat je snapt waar ze doorheen gaan.’
Wij willen hoe dan ook persoonlijke ontwikkeling en vakkennis aanbieden op dit vlak. Daarmee kan de werkgever bovendien de professional perspectief bieden en zich aan de instelling binden.
Elly van Laarhoven