Martie de Jong over de complexiteit van eetstoornissen
Het zelfbeeld is vaak gekoppeld aan een getal op de weegschaal.
Martie de Jong, klinisch psycholoog en onderzoeker, legt uit hoe eetstoornissen zoals anorexia nervosa en bulimia vaak voortkomen uit een negatief zelfbeeld en de drang naar controle. De Jong benadrukt het belang van tijdige interventie in de ontwikkeling van eetstoornissen bij jongeren. Ook gaat ze in op de rol van sociale media.
Luister deze podcast via Soundcloud of Spotify.
Smits benadrukt dat mensen met NAH anders behandeld moeten worden dan mensen zonder hersenletsel. ‘Denkfuncties kunnen verstoord zijn, dus je moet je therapie daarop aanpassen,’ legt hij uit. In de podcast vertelt Smits hoe hij zijn therapieën aanpast aan de specifieke behoeften van zijn patiënten.
Acceptatie betekent niet dat je je hersenletsel hoeft leuk te vinden. Wat wél belangrijk is, is accepteren dat je sommige dingen anders moet aanpakken.
ACT en zelfbeeld
Acceptance and Commitment Therapy helpt mensen met NAHom op een andere manier om te gaan met hun gedachten en gevoelens. ‘Het doel is om keuzes te maken die aansluiten bij wat je belangrijk vindt,’ zegt Smits. In de podcast legt hij uit hoe ACT kan bijdragen aan het verbeteren van het zelfbeeld en het dagelijks functioneren van mensen met hersenletsel.Daarbij benadrukt hij: Acceptatie betekent niet dat je je hersenletsel hoeft leuk te vinden. Wat wél belangrijk is, is accepteren dat je sommige dingen anders moet aanpakken.
Over de RINO Groep Podcast
De RINO Groep Podcast is een podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek door te laten zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.Presentatie: Jan Meijroos en Maaike Bos
Productie: Byline