Vanaf 1 juli
Een jong kind dat worstelt met sensorische input of juist een gestreste puber die voortdurend de digitale wereld in wordt gelokt. Als zorgprofessional herken je vast kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking. Wil jij beter begrijpen hoe prikkels gedrag en ontwikkeling beïnvloeden en zoek je naar concrete handvaten om deze kinderen te helpen om gezond op te groeien? Of werk je juist met volwassenen met vergelijkbare problematiek? Bezoek dan het congres op zaterdag 27 september 2025.
Tijdens de centrale opening laat Gz-/neuropsycholoog André Rietman je kennis maken met sensorische informatieverwerking. Hoe verwerken kinderen prikkels en wat betekent dit voor hun gedrag en (mentale) ontwikkeling? En hoe signaleer je problemen die het dagelijks functioneren verstoren? Vervolgens neem je deel aan vier verdiepingssessies naar keuze met o.a. thema’s als Lichaamsgericht werken, trauma, spel, niet aangeboren hersenaandoeningen, slaapproblematiek en autisme. Annemiek Zwartkruis (RINO Groep) en Miriam Hufen (Anders kijken naar kinderen) sluiten de dag af met een lezing over ‘De kunst van anders kijken’, waarbij ze verder kijken dan gangbare diagnoses en gedragslabels en o.a. inzoomen op de binnenwereld van een kind om er achter te komen waarom een kind doet wat het doet.
Voorlopig programma
08:45 – 09:30 Koffie/thee en ontvangst
09:30 – 10:00 Centrale opening: Sensorische informatieverwerking van het kind – dr. André Rietman
10:00 – 11:00 Ronde 1 verdiepingssessies
11:00 – 11:15 Koffiepauze
11:15 – 12:15 Ronde 2 verdiepingssessies
12:15 – 13:15 Lunch
13:15 – 14:15 Ronde 3 verdiepingssessies
14:15 – 14:30 Middagpauze
14:30 – 15:30 Ronde 4 verdiepingssessies
15:30 – 16:00 Centrale afsluiting: De kunst van anders kijken – Annemiek Zwartkruis en Miriam Hufen
16:00 – 16:30 Borrel
Congres Anders kijken naar kinderen (C2517)
Prikkelverwerking in ontwikkeling
€ 245
Mogelijk t/m 23 augustus 2025,
tenzij eerder vol
- Inhoud
biedt de RINO Groep het volledige aanbod aan opleidingen en cursussen aan van het opleidingsinstituut Anders Kijken naar Kinderen uit Leiden. Om dat te vieren en om je kennis te laten maken met de mogelijkheden die dit voor jou als professional biedt, organiseren we het Congres Anders Kijken naar Kinderen – Prikkelverwerking in ontwikkeling. Verdiepingssessies
Werk jij als logopedist, kinderfysiotherapeut, ergotherapeut of gedragsdeskundige met de allerjongsten? In deze verdiepingssessie krijg je een sensorisch perspectief op de vroege ontwikkeling. Je ontdekt hoe je via de zintuigen kunt bijdragen aan hechting, regulatie, motorische ontwikkeling en communicatie bij jonge kinderen. Onderbouwd door wetenschappelijke kennis over deze levensfase, krijg je concrete inzichten en toepasbare handvaten voor jouw dagelijkse praktijk. Hoe kun jij met jouw expertise de ontwikkeling van de allerjongsten optimaal ondersteunen?
Spreker: Chantal O’DwyerIn deze verdiepingssessie duik je in de complexe wereld van sensorische informatieverwerking bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Je krijgt inzicht in hoe prikkels op verschillende manieren verwerkt worden en welke invloed dit heeft op gedrag en de kwaliteit van leven. Zowel hypo- als hyperresponsiviteit wordt behandeld en er wordt gekeken naar de verschillende (zelf)regulatie stijlen bij deze doelgroep.
Spreker: Inge MatersWist je dat bijna 30% van de kinderen slaapproblemen heeft? Bij kinderen met psychische problemen en kinderen die opgroeien in een stressvolle gezinsomgeving is dat getal nog veel hoger. Daarbij zijn slaapproblemen vaak niet alleen het gevolg van psychopathologie, maar soms zelfs de oorzaak. In deze verdiepingssessie neemt Gz-psycholoog en Somnoloog Arina de Vries je mee in de wereld van slaap. Je leert over de basisbeginselen van slaap, hoe je als professional slaapproblemen herkent en welke rol prikkelverwerking hierin speelt. Ook krijg je handvatten om de eerste stappen te kunnen zetten in het behandelen van slaapproblemen.
Spreker: drs. Arina de VriesAlcoholgebruik is in onze cultuur een normale gewoonte. En hoewel veel mensen weten dat je tijdens de zwangerschap niet moet drinken, is het niet altijd bekend dat zelfs lichte alcoholconsumptie al tot onherstelbare schade kan leiden bij een (ongeboren) kind. De gevolgen van deze schade zijn ook nog eens moeilijk te herkennen, met misdiagnoses en verkeerde behandeltrajecten tot gevolg wanneer problemen zich voordoen.
In deze verdiepingssessie geeft Jan de Vries (GZ-psycholoog, Orthopedagoog-generalist) inzicht in Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD). FASD is een overkoepelende term die een reeks aan geboortedefecten en hersenschade door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap aangeeft. Hoeveel komt het eigenlijk voor in Nederland, wat zijn dan precies de gevolgen en hoe kun je het als professional herkennen en ondersteuning bieden? Wat gebeurt er met de prikkelverwerking? Op onder meer deze vragen krijg je antwoord tijdens de sessie.
Spreker: drs. Jan de VriesIeder lichaam vertelt een eigen verhaal. In deze verdiepingssessie kijken we naar het verhaal van het lichaam van kinderen en hun ouders vanuit de gehechtheidstheorie, traumatheorie en neurobiologie. Vervolgens koppelen we de theorie aan spel, spelvaardigheden en lichamelijke signalen en gaan we in op de rol hiervan bij prikkelverwerking.
Spreker: Anneke VinkeMensen met een verstandelijke beperking ervaren vaak uitdagingen in hun sensorische informatieverwerking, wat direct invloed heeft op hun emotieregulatie. Hypo- en hyperresponsiviteit kunnen leiden tot overprikkeling, stress en zelfs zelfverwondend gedrag. Daarnaast speelt chronisch trauma een rol in hoe het zenuwstelsel prikkels verwerkt en hoe iemand reageert op stressvolle situaties. In deze verdiepende workshop verkennen we de complexe relatie tussen sensorische verwerking, emotieregulatie en gedrag en kijken we hoe een multidisciplinaire aanpak bijdraagt aan kwaliteit van leven bij deze cliënten.
Spreker: Inge MatersDeze workshop biedt een praktische kennismaking met de combinatiebehandeling kinderfysiotherapie en logopedie voor jonge kinderen met communicatieve- en zintuiglijke verwerkingsproblematiek. Deelnemers leren hoe samenwerking tussen disciplines kan bijdragen aan wederkerige interactie, waardoor communicatie en taalontwikkeling op gang komen. Aan de hand van theorie, beeldmateriaal en oefeningen ervaren deelnemers hoe lichaamsbewustzijn, gedeelde aandacht en speelse interactie essentiële voorwaarden scheppen voor taalverwerving. De workshop biedt concrete handvatten voor het begeleiden van ouders en het stimuleren van de ontwikkeling van het kind.
Sprekers: Ariëtte Lengkeek en Annelies HesWat hebben onze zintuigen eigenlijk te maken met communicatie? Meer dan je misschien denkt. In deze interactieve workshop duiken we in de wisselwerking tussen zintuiglijke prikkelverwerking en communicatief gedrag. Hoe komt informatie bij jou binnen? Hoe verwerk je die? En hoe beïnvloedt dat jouw manier van afstemmen op de ander?
Zintuiglijke prikkelverwerking verloopt niet bij iedereen op dezelfde manier. Bij mensen met een prikkelverwerkingsprobleem – zoals onder- of overgevoeligheid voor bepaalde zintuiglijke stimuli – kan dit een directe invloed hebben op hoe zij contact maken, reageren en zich uitdrukken. Dit kan leiden tot misverstanden of spanning in de interactie, zeker wanneer hier onvoldoende zicht op is.
Spreker: Karin BrinkmannIn deze workshop staat het boek Over gevoeligheid – ‘Een andere kijk op kinderen met prikkelverwerkingsproblemen’ centraal. Het boek werpt nieuw licht op de relatie tussen sensorische prikkelverwerking en gehechtheidsontwikkeling bij kinderen (0-8 jr). Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee lagen van gehechtheid: de gehechtheid aan het eigen lichaam en de gehechtheid aan de mensen in de omgeving van het kind. Dit wordt vanuit antroposofisch perspectief gepresenteerd.
Bij kinderen met een verstoorde prikkelverwerking verloopt de ontwikkeling van deze gehechtheidslagen vaak anders. Dit heeft gevolgen voor hoe zij zich verbinden, reguleren en communiceren met hun omgeving. De workshop biedt een theoretisch kader dat wordt geïllustreerd met herkenbare praktijkvoorbeelden.
Spreker: Lonneke WintersEmoties sturen ons meer dan we denken, maar wat als we onze emoties beter kunnen reguleren met onze zintuigen? In de snelle, overweldigende wereld waar we in leven is het steeds meer van belang om goede regulatiestrategieën te hebben. De zintuigen kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Ieder ontwikkelingsniveau vraagt hierin om een andere zintuiglijke benadering. Tijdens de workshop krijg je inzicht in direct toepasbare regulatiestrategieën.
Spreker: Els HufenIn deze workshop kijken we naar de rol van prikkelverwerking bij kinderen met autisme, zowel in uitdagingen als in kansen. Vaak ligt de nadruk op overprikkeling en de problemen die dit veroorzaakt, maar er is ook een andere kant. Sommige prikkels worden niet goed opgemerkt of krijgen niet de juiste aandacht, wat invloed heeft op leren en ontwikkelen. Daarnaast kunnen prikkels juist plezier en nieuwe mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld in spel en creativiteit. We bespreken hoe prikkelverwerking werkt en hoe we een omgeving kunnen creëren die hierop aansluit. Door meer begrip en praktische handvatten helpen we kinderen met autisme optimaal te profiteren van hun sensorische ervaringen
Spreker: Miriam HufenHoe sensorisch waardevol is je klaslokaal, groeps- of therapieruimte? Sluit het prikkelaanbod aan bij jou en bij de kinderen/ patiënten/ cliënten die er gebruik van maken? In deze workshop laten we zien hoe de omgeving het handelen beïnvloedt en gedrag stuurt. Hoe prikkels kunnen afleiden of juist zorgen voor focus. En dat prikkels zorgen voor activatie, of juist een kalmerend effect hebben. Door praktische voorbeelden en interactieve oefeningen leer je hoe je deze kennis kunt toepassen om omgevingen sensorisch waardevoller te maken.
Spreker: Robert de HoogWerken met de opstellingen van de Yucelmethode ondersteunt herstel en wijst de weg naar leren en groeien in je levenssituatie. De focus ligt op het versterken van eigen kracht, in plaats van het benadrukken van kwetsbaarheid of ziekte. Tijdens deze workshop maak je kennis met de kernprincipes van de Yucelmethode: systemisch werken, visueel inzicht bieden, en het herstellen van eigenaarschap over je leven. De methode gaat ervan uit dat ieder mens de eigenaar is van zijn of haar problemen én van het proces richting verandering en herstel – eventueel gesteund door het (familie)netwerk. Dit vraagt een andere, meer bescheiden houding van de ondersteuner of hulpverlener. Deelnemers ontdekken hoe deze aanpak mensen helpt te ervaren dat ze méér zijn dan hun ziekte, klachten of problemen – en hoe daarin juist de grootste herstelkracht schuilt.
Spreker: Mehmet YücelEen goede mondverzorging is van groot belang voor iedereen. Maar wat als dit nu net het spannendste is van de verzorging? Kinderen die te vroeg geboren zijn, afhankelijk zijn (geweest) van een sonde of met een ontwikkelingsachterstand hebben hier vaak veel problemen mee. Daarom is het goed om er op tijd bij te zijn en op een prettige manier de kinderen te laten wennen aan deze activiteit. Tijdens de workshop krijg je inzicht in hoe je deze activiteit prettiger kan laten verlopen voor deze kinderen.
Sprekers: Elsbeth Krijger en Maartje DamDeelname verdiepingssessies
Je neemt deel aan vier verdiepingssessies naar keuze. Informatie hierover volgt na inschrijving.
Wat leer je?
- Je krijgt inzicht in de basisprincipes van sensorische informatieverwerking
- Je leert hoe prikkelverwerking van invloed is op gedrag en ontwikkeling van kinderen
- Je leert hoe prikkelverwerking van invloed is op gedrag bij mensen met een verstandelijke beperking
- Je leert herkennen wanneer er sprake is van normale of afwijkende prikkelverwerking en krijgt praktische handvaten om kinderen en volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen te ondersteunen
- Je krijgt inzicht in wat de impact is van overprikkeling op het dagelijks functioneren van een kind
- Je leert hoe je de signalen van de client op de juiste manier opvangt en verwerkt
- Je krijgt beter inzicht in wat de behoeften zijn van kinderen met een verstoorde prikkelverwerking
- Je leert kritisch kijken naar je eigen handelen en houding waarbij je wordt uitgedaagd om verder te kijken dan gangbare diagnoses en gedragslabels
- Afhankelijk van de gevolgde workshops leer je kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking met prikkelverwerkingsproblemen nog beter te ondersteunen aan de hand van onderwerpen als Lichaamsgericht werken, het gebruik van spel, het omgaan met slaapproblematiek e.d.
- Datum
Datum
Zaterdag 27 september 2025 van 09:30-16:30 uur
(omvang 6 uur)Locatie
Oudenoord 6, Utrecht - Accreditatie
- Kwaliteitshuis Fysiotherapie - Herregistratie fysiotherapeut- Wordt aangevraagd
- KP - Kwaliteitsregister Paramedici- Wordt aangevraagd
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog- Wordt aangevraagd
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals- Wordt aangevraagd
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog- Wordt aangevraagd
- V&V - Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden- Wordt aangevraagd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je de gehele dag (100%) aanwezig bent geweest.
- Doelgroep
Doelgroep
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Orthopedagoog
- POH-GGZ
- Jeugdverpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Jeugdzorgwerker
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Diagnostisch werkende
- Leerkracht/leerlingbegeleider/RT'er
- Ergotherapeut
- Oefentherapeut
- (Kinder)fysiotherapeut
- Diëtist
- Logopedist
-
Sprekers
Spreker: Miriam Hufen
Miriam Hufen is als ergotherapeut gespecialiseerd in Sensorische Informatieverwerking. Zij is werkzaam als directeur en docent bij Opleidingsinstituut Anders Kijken naar Kinderen. Zij heeft werkervaring in kinderrevalidatie en kinderdagcentrum, ambulante begeleiding scholen en vroegbehandeling van kinderen in de leeftijd van 0-16
Miriam is co auteur van het boek ; Autisme en zintuiglijke problemen en heeft een bijdrage geleverd over zintuigen, prikkelverwerking en autisme in het boek : Autisme bij kinderen. Ook is zij mede auteur van het artikel Prikkelverwerking bij mensen met een Autismespectrumstoornis en een Verstandelijke beperking: een complexe hulpvraag!, Scholarly Publications (universiteitleiden.nl)Lees meerSpreker: drs. Tony Bloemendaal
Tony Bloemendaal is klinisch psycholoog – psychotherapeut. Hij werkt als P-opleider bij Fivoor en is ook coördinerend regiebehandelaar binnen de TBS kliniek van Fivoor (FPC de Kijvelanden). Bij het Erasmus MC promoveert hij op zijn onderzoek naar de invloed van de eigen jeugd van hulpverleners op hoe zij omgaan met stress, trauma’s en geweld op de werkvloer (promotoren zijn Prof Niels Mulder en Prof Miranda Olff). Daarnaast werkt hij bij Jeugdhulp Friesland, waar hij consulten doet voor pleegzorg en gezinshuizen en intervisie voor de gedragswetenschappers begeleidt. Ook is hij maat bij TeamNEXT, van waaruit hij NMT Mentor voor Europa is en nationaal en internationaal lezingen, workshops en consultaties verzorgt vanuit het Neurosequentiële Model.Lees meerSpreker: Karin Brinkmann
Karin Brinkmann is logopedist en specialist in het werken met zintuiglijke prikkelverwerking en gehechtheid, met een focus op kinderen en volwassenen met sensorische verwerkingsproblemen. Ze heeft uitgebreide ervaring in het toepassen van kennis uit de ontwikkelingspsychologie en sensorische integratie om mensen te ondersteunen in hun communicatie en interactie. Karin combineert wetenschappelijke inzichten met praktische toepassingen, zodat professionals in zorg, onderwijs en jeugdhulp de effectiviteit van hun werk kunnen verbeteren. Haar benadering is gericht op het begrijpen van de onderliggende processen van prikkelverwerking en het bieden van praktische handvatten voor afstemming en begeleiding.Lees meerSpreker: Maartje Dam
Maartje Dam is tandarts en is werkzaam bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde Rijnmond (CBT Rijnmond) in Rotterdam. CBT Rijnmond richt zich op patiënten die niet terechtkunnen bij een reguliere tandarts, zoals mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, gedragsproblemen, medisch-tandheelkundige problemen of extreme angst voor de tandarts. Het centrum biedt gespecialiseerde zorg op maat, geleverd door een multidisciplinair team van professionals.Lees meerSpreker: drs. Jan de Vries
Drs. Jan de Vries is Gezondheidszorgpsycholoog, EMDR practioner VEN, Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, Lichaamsgericht werkend psycholoog NIP en gecertificeerd in Sensorimotor Psychotherapy®. Jan werkt als behandelaar en praktijkopleider bij GGZ ZO!-zorgoplossingen; gespecialiseerd in Problematische Gehechtheid, met adoptie samenhangende vragen, Trauma, Autisme en FASD bij kinderen en jongeren.
Samen met Gerrie Douma is hij coördinator van de SIG EMDR-SP.Lees meerSpreker: Annelies Hes
Annelies Hes is een ervaren logopedist die o.a werkzaam is bij Kinderlogopedie Amsterdam. Zij verzorgt onder andere het Hanen-ouderprogramma en ondersteunt de praktijk bij preverbale logopedie. Daarnaast is Annelies verbonden aan Vroeg Logopedie, waar zij individuele logopedie en combinatiebehandelingen aanbiedt. Annelies is ook getraind in diverse programma's, waaronder het BEER-interventieprogramma en verschillende Hanen-programma's zoals 'Praten doe je met z'n tweeën' en 'Meer dan woorden'.Lees meerSpreker: Robert de Hoog
Robert de Hoog is fysiotherapeut en prikkelcoach en heeft uitgebreide expertise in het begeleiden van mensen met sensorische prikkelverwerkingsproblemen. Met een achtergrond in het werken met mensen die gevoelig zijn voor prikkels, richt hij zich op het ontwikkelen van strategieën die helpen bij het omgaan met overprikkeling en het verbeteren van de prikkelverwerking in het dagelijks leven. Zijn aanpak is praktisch en op maat gemaakt, met als doel het welzijn van zijn cliënten te bevorderen door middel van coaching en begeleiding.Lees meerSpreker: drs. Els Hufen
Els Hufen is orthopedagoog en Gz-psycholoog. Zij werkt nu in het speciaal onderwijs bij de Keerkring in Zoetermeer. Els heeft uitgebreide werkervaring met jongvolwassenen en volwassenen met verstandelijke en/of meervoudige beperkingen. Werkt als docent bij Anders kijken naar kinderen en begeleidt nog op frequente basis een jongvolwassene met een VB en forse gedragsproblematiek.
Miriam en Els werken samen om verschillende perspectieven en expertisegebieden te combineren en zo een dieper en beter begrip te krijgen van hoe prikkelverwerking het gedrag kan beïnvloeden.Lees meerSpreker: Elsbeth Krijger
Elsbeth Krijger is een ervaren logopedist en praktijkhouder van Compleet Logopedie, een gespecialiseerde praktijk in Rotterdam gericht op voedingsvragen en beginnende communicatie bij jonge kinderen. Ze heeft de opleiding Logopedie gevolgd aan de Hogeschool Rotterdam en beschikt over diverse aanvullende opleidingen en specialisaties. Haar expertise ligt voornamelijk in de preverbale logopedie, waarbij ze zich richt op voedingsproblemen bij kinderen van 0 tot 2 jaar, en in sensorische informatieverwerking bij jonge kinderen. Daarnaast is Elsbeth als preverbale logopedist verbonden aan Het Kleine Helden Huis, waar ze ondersteuning biedt bij vragen over voeding en beginnende communicatie bij jonge kinderen.Lees meerSpreker: Ariëtte Lengkeek
Ariëtte Lengkeek is kinderfysiotherapeut en mede-eigenaar van Fysiotherapie Slotervaart in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in kinderfysiotherapie, zintuiglijke informatieverwerking en is ToP-therapeut, waarbij zij begeleiding biedt aan prematuur geboren kinderen. Daarnaast is Ariëtte werkzaam als kinderfysiotherapeut bij MOC 't Kabouterhuis Nieuw West.
Lees meerSpreker: Inge Maters
Inge Maters is fysiotherapeut. Zij werkt al meer dan 25 jaar met mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft zich in de afgelopen jaren vooral gespecialiseerd in het werken met kinderen met een meervoudige beperking en/ of ASS. Haar kennis over sensorische informatie verwerking heeft ze in deze jaren actief ingezet om ouders en hulpverleners te coachen bij het creëren van een sensorisch waardevolle omgeving voor deze doelgroep. In multidisciplinair verband is Inge betrokken geweest bij het opzetten van eettherapie groepen en adviseert zij over slaapproblematiek gerelateerd aan problemen in de sensorische informatie verwerking.
Op dit moment werkt zij als fysiotherapeut bij Rijndam kinderrevalidatie en is zij betrokken als hoofdopleider bij “Anders Kijken Naar Kinderen” bij onder andere de 10 daagse EMB opleiding : “EMB, SI jij het?” en geeft zij diverse workshops en in-company cursussen gericht op prikkelverwerking.Lees meerSpreker: Chantal O'Dwyer
Chantal O’Dwyer is neuropsycholoog (MSc) en kinderfysiotherapeut. Zij is werkzaam als psycholoog bij Youz waar ze werkt met kinderen met gedrags-, trauma- en hechtingsproblematiek. Daarvoor heeft ze ruim 20 jaar als kinderfysiotherapeut in de 1e lijn gewerkt. In beide functies zet(te) zij haar kennis van de sensorische informatieverwerking in als onderdeel van het vakinhoudelijk klinisch redeneren en behandelen voor een holistische benadering van het kind.Lees meerSpreker: dr. André Rietman
André Rietman is senior Gz-/neuropsycholoog bij de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij werkt met kinderen en gezinnen op de polikliniek ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast doet hij wetenschappelijk onderzoek bij kinderen en adolescenten met zeldzame genetische of aangeboren aandoeningen. Hij promoveerde op ‘Behavioral phenotyping Neurofibromatosis type 1’. Zijn interessegebieden zijn geestelijke gezondheid bij zeldzame aandoeningen, neuropsychologie en sensorische informatieverwerking. Andre maakt deel uit van diverse nationale en internationale werkgroepen en samenwerkingsverbanden en geeft onderwijs bij verschillende opleidingen en cursussen. Hij schreef het boek Werken met Aandacht (2009), is vertaler/bewerker van de Sensory Profiles in Nederland (1999-2022) en auteur van tientallen Nederlandstalige en internationale publicaties.Lees meerSpreker: dr. Anneke Vinke
Dr. Anneke JG Vinke is BIG-geregistreerd als Gz-psycholoog en orthopedagoog-generalist. Zij werkt sinds 1992 in het veld van interlandelijke adoptie promoveerde op een proefschrift over de beoordeling van aspirant adoptie ouders. Naast haar onderzoek, specialiseerde zich in het klinisch en diagnostisch werken met geadopteerden en hun gezinsleden. Vanaf 2006 werkt zij vanuit haar eigen praktijk in Bilthoven nagenoeg uitsluitend met geadopteerden van alle leeftijden. Voorts is zij als gastmedewerker verbonden aan de Master forensische pedagogiek en gezinshulpverlening van de Universiteit Leiden en lid van de redactieraad van het internationale peer reviewed tijdschrift Adoption Quarterly. Zij verzorgt regelmatig lezingen, trainingen en bijscholingen met name op het gebied van diagnostiek en behandeling bij adoptie, pleegzorg, trauma en gehechtheid.Lees meerSpreker: drs. Arina de Vries
Arina de Vries is GZ-psycholoog en heeft haar eigen praktijk gericht op de behandeling van slaapproblemen bij kind en jeugd: Praktijk Slaaplekker. Daar behandelt zij kinderen, jongeren en bijzondere doelgroepen met een grote diversiteit aan slaapproblemen. Zij heeft jaren gewerkt bij Kempenhaeghe, Centrum Slaapgeneeskunde, een derdelijns expertisecentrum gericht op slaapproblemen bij kind en jeugd. Naast behandeling van slaapproblemen, geeft zij supervisie en ontwikkelt en verzorgt zij scholing.Lees meerSpreker: Lonneke Winters
Lonneke Winters is logopedist en een expert op het gebied van gevoeligheid, met een achtergrond in psychologie. Ze is auteur van het boek Over gevoeligheid, waarin ze diep ingaat op de psychologische aspecten van deze eigenschap. Als trainer en coach ondersteunt ze mensen met een hoge gevoeligheid, en biedt ze praktische handvatten voor het effectief omgaan met gevoeligheid in het dagelijks leven. Haar werk combineert wetenschappelijke inzichten met praktische toepassingen, gericht op het versterken van het zelfbewustzijn en het verbeteren van het welzijn van gevoelige mensen.Lees meerSpreker: Mehmet Yucel
Mehmet Yucel is systeemtherapeut. Hij volgde de opleiding Maatschappelijk Werk aan de Sociale Academie. Later deed hij VO, diverse opleidingen in de psychiatrie en uiteindelijk de opleiding systeemtherapie. Aansluitend werkte hij als systeemtherapeut met diverse doelgroepen: jongeren, gezinnen, ggz, jeugdgedetineerden en als vertrouwenspersoon voor de jeugd. Mehmet ontwikkelde de Yucelmethode in zijn werk als systeemtherapeut. Hij heeft uitgebreide ervaring in het werken met de methode. De Yucelmethode is door Mehmet Yucel nader uitgewerkt in samenwerking met Jos Dröes en op de markt gebracht in samenwerking met de Stichting Rehabilitatie '92 in Utrecht.Lees meer - Reviews