Sensorische Informatieverwerking is een samenspel tussen de hersenen en de zintuigen. De zintuiglijke prikkels worden omgezet in informatie die wordt verwerkt in de hersenen en wordt ook wel prikkelverwerking genoemd. Om adequaat te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het belangrijk dat de zintuigen en het brein goed met elkaar samenwerken. Als het proces van prikkelverwerking niet goed verloopt kunnen uiteenlopende problemen ontstaan. Iemand kan opvallend druk, fel of emotioneel reageren op prikkels die een ander nauwelijks waarneemt. Ook het tegengestelde is mogelijk. Je voelt prikkels nauwelijks en je hebt in vergelijking met anderen meer- of intensievere prikkels nodig om te kunnen functioneren in het dagelijks leven.
De sensorische informatieverwerking speelt een essentiële rol in de ontwikkeling van kinderen en cliënten met een beperking, in de regulatie van alertheid, de communicatie en interactie. Er is geen communicatie en interactie denkbaar zonder de zintuigen en zintuiglijke informatie verwerking.
De kracht van muziek is dat door muziek verschillende zintuigen aangesproken worden, en dat muziek het brein in de breedste zin van het woord aanspreekt. Muziek kan activeren en rustig maken, raakt de emoties, verbindt mensen aan elkaar en kan een fijne belevenis zijn. Om de zintuiglijke kansen optimaal te benutten is kennis over de werking van de zintuigen en het proces van prikkelverwerking voor de muziektherapeut van grote meerwaarde. Je krijgt letterlijk extra instrumenten om met je client te werken.