Mensen met hoarding en woningvervuiling zijn meer dan hun gedrag. Ze zijn mensen met dromen en verlangens, maar die zijn soms moeilijk te benoemen of voelen onbereikbaar. Als zorgprofessional kun je je machteloos voelen wanneer verandering van hen wordt gevraagd, terwijl de oorzaken vaak veel dieper liggen.
Deze verdiepingsdag is speciaal ontwikkeld voor zorgprofessionals die al werken met mensen met woningvervuiling en hoarding. Je voelt je betrokken bij je cliënt, maar je loopt in de praktijk tegen grenzen aan en ervaart dat praktische interventies niet voldoende zijn om een blijvende verandering te realiseren.
In deze verdiepingscursus gaan we in op de dieperliggende oorzaken van het gedrag, zoals:
- Gebrek aan zingeving
- Traumatische gebeurtenissen en gevoelens van onveiligheid.
- Intergenerationele patronen die leiden tot verzameldrang en woningvervuiling.
Wat leer je?
Je leert dat je eigen gevoel van onmacht op deze dag een vruchtbare basis is voor het verdiepende onderzoek naar de achtergronden en oorzaken van woningvervuiling en hoarding. Deze attitude van niet-weten is een goede basishouding voor deze trainingsdag, want cliënten met deze problematiek kunnen zelf ook niet altijd benoemen wat hen aanzet tot vervuiling en/of verzameldrang. Wel hebben zij nood aan zingeving en is er in hen een verlangen naar erkenning van het trauma dat ten grondslag ligt aan de problematiek.
In deze training leer je over de onderliggende oorzaken van woningvervuiling en hoarding. Je krijgt inzicht in de overdracht van intergenerationele patronen, waardoor het probleemgedrag wordt doorgegeven. De impact van hoardingproblematiek en woningvervuiling kan afnemen door erkenning van geleden onrecht, door psycho-educatie over onderliggend gedrag en oorzaken en door de inzet van herstelgerichte interventies.
In deze training leer je samenwerkingsgericht werken aan het verminderen van deze problematiek. We gaan naast het onderzoeken van de verdiepende theorie ook praktisch aan de slag zodat je na de training de herstelgerichte interventies kunt inzetten bij de cliënten uit je werkpraktijk.
Aan het eind van de cursus heb je:
- Op een holistische manier leren kijken naar de belemmerende en versterkende factoren bij woningvervuiling en hoarding en je eigen mogelijkheden daarin.
- Kennis over dieperliggende oorzaken van woningvervuiling en hoarding vanuit intergenerationele overdracht en de impact van trauma als oorzaak van het probleemgedrag.
- Herstelgerichte interventies ontvangen waardoor de cliënt weer zelfregie en zingeving kan ervaren.
- Inzicht in de kracht van emotionele verwerking en acceptatie.
- Inzicht in noodzaak van samenwerkingsgericht werken met de cliënt en het eigen netwerk.
- Steun ontvangen om zelf gezond te blijven als zorgprofessional. In de begeleiding en behandeling van hoarding sta je er niet alleen voor.
Ben je meer geïnteresseerd in de zesdaagse cursus Aanpak vervuiling en hoarding? Klik dan
hier voor meer informatie.
Werkwijze
Theorie en ervaringsgerichte opdrachten zullen elkaar afwisselen. We werken aan de hand van ervaringsverhalen en casuïstiek uit de praktijk van de trainer en de deelnemers. Deelnemers dienen zelf te zorgen voor input en casuïstiek om mee te werken. Je kunt vooraf een casus uit je werkpraktijk insturen en je leervraag insturen. Je ontvangt daarvoor een uitnodigingsmail.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.
Vraag een offerte aan.