Onderzoek toont aan dat trauma en ervaringen in de vroegkinderlijke hechting worden opgeslagen in het lichaam. Kennis van en aandacht voor lichamelijke signalen zoals houdingen, gebaren, bewegingen en spreekstijl verrijken je diagnostiek en behandeling.
Sensorimotor Psychotherapy is een goede aanvulling op de benadering vanuit emoties, cognities en gedrag. Je voegt een extra laag toe, namelijk de fysiologische connectie met het trauma, die o.a. leidt tot fight-flight-freeze reacties. Deze benadering is ook uitstekend te gebruiken als aanvulling op andere, cognitieve behandelvormen.
In 2025 organiseren we dit succesvolle tweedaagse congres voor de zesde keer. Het programma is op een aantal punten vernieuwd.
In de plenaire lezingen gaat de aandacht meer uit naar (de effecten van) relationeel ontwikkelingstrauma. We kijken hiernaar vanuit (neuro)biologie, gehechtheid en de polyvagaaltheorie. In het kort komt ook de impact van intergenerationeel trauma op het eigen lijf aan bod.
In de parallelsessies bekwaam je je in het gebruiken van lichamelijke reacties om je sessie vorm te geven. Je signaleert, kunt het voor jezelf en met cliënt in een kader plaatsen. Daarnaast leer je (afhankelijk van je basiskennis) hoe je de hoeveelheid spanning bij kunt sturen voor een optimale plaats in de window of tolerance. Zo gaat lichaamsgericht werken helpen om de doelen en kwaliteit van je sessies te ondersteunen.
De sprekers zijn experts die gecertificeerd zijn in Sensorimotor Psychotherapy zoals Tony Buckley, Hanneke Kalisvaart, Anneke Vinke en Milka van Est.
De ochtenden hebben een plenair karakter. In de middagen zijn er parallelsessies met theorie en vooral ruimte om te oefenen en vragen te stellen. Op dag 1 kennen alle parallelsessies een gelijke opzet. Voor de sessie op dag 2 maak je een keuze op basis van de cliëntgroepen waar je vooral mee werkt.
Tony Buckley verzorgt zijn bijdrages in het Engels. De rest van het programma is in het Nederlands.
Wat leer je?
We kunnen je in twee dagen niet opleiden tot Sensorimotor Psychotherapist. Wel mag je rekenen op een verdieping van je kennis over trauma, neurobiologie en gehechtheid en lichaamsgericht werken en vaardigheden die je direct kunt toepassen bij cliënten:- Je leert hoe fysieke processen en patronen een rol spelen in het ontstaan voor gehechtheidsrelaties en wat dit betekent voor therapeutische interventies
- Je leert hoe de polyvagaaltheorie en neuroceptie lichaamsgericht kunnen worden toegepast binnen behandeling
- Je ontwikkelt vaardigheden op het gebied van body tracking en het signaleren van trauma in en via het lichaam
- Je leert wat de basiselementen zijn voor Sensorimotor Psychotherapy
- Je kunt enkele basistechnieken vanuit Sensorimotor Psychotherapy toepassen
- Hoe je de basisprincipes van Sensorimotor Psychotherapy integreert in je therapeutische attitude
- Je krijgt tips en trics voor goede zelfzorg en het voorkomen van somatische overdracht, compassiemoeheid en burn-out
- Lichamelijke signalen (h)erkennen en hier op een speelse manier mee werken in ouder-kind therapie en in individuele therapie
- Het ontwikkelen van fysieke hulpbronnen en methoden voor fysieke regulatie
- De kracht van groepen in het toepassen van Sensorimotor Psychotherapy om verandering in het dagelijks leven van cliënten te bewerkstelligen