Denken en voelen, lichaam en geest, psychiatrie en somatiek, ziek en gezond. We zijn gewoon om te denken in polariteiten. Ons biologisch ingebouwde mechanisme om onderscheid te maken, is het onderscheid tussen veilig of onveilig. Ben ik veilig in de omgeving waar ik ben en kan ik me daarnaar gedragen? En als ik onveilig ben, kan ik me dan zo gedragen dat het weer veilig kan gaan voelen.
Stephen W. Porges heeft ons met zijn polyvagaaltheorie een verklaringsmodel gegeven voor verschillende fysiologische toestanden van gespannen zijn. Maar hij heeft veel meer dan dat gedaan. Hij heeft vanuit de biologie duidelijk gemaakt dat allerlei gedragingen en uitingsvormen van mensen, terug te voeren zijn op een van deze fysiologische toestanden.
De nervus vagus, de zwervende zenuw, die een groot deel van ons lichaam innerveert, is de zenuw die voor een groot deel uitvoering geeft aan de inschatting ‘veilig of onveilig’. Gezondheid betekent dat je makkelijk heen en weer kunt gaan tussen de verschillende toestanden van gespannen zijn. Dan is er flexibiliteit in het systeem en ben je in staat bent om signalen van zowel veiligheid als onveiligheid waar te nemen.
Met deze bril kijkend naar lichamelijke en psychische problematiek, geeft een heel andere kijk op wat nodig is in behandeling. Zolang iemand niet in staat is om cues van veiligheid waar te nemen, zal het niet lukken om cognitief goed te functioneren of gezonde relaties aan te gaan. Dan zal er sprake zijn van vechten, vluchten of terugtrekken. Fysiologisch kijken naar onze cliënten zal duidelijk maken waarheen we moeten sturen.
Zowel Stephen W. Porges als Staney Rosenberg maar ook anderen, hebben handvatten gegeven hoe we beter aan kunnen sluiten bij waar de cliënt is én hoe we de cliënt in een gezondere, flexibeler autonoom zenuwstelsel kunnen brengen.
Polyvagaaltheorie in de dagelijkse praktijk (D2361)
Het belang van een flexibel autonoom zenuwstelsel voor gezondheid en herstel
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
- Je raakt vertrouwd met de polyvagaaltheorie als neurobiologisch concept, zowel waar het om de patiënt als om jezelf gaat.
- Je leert het effect van spiegelneuronen en hoe je van deze een instrument kunt maken.
- Je leert de verschillende stadia van activering van het autonome zenuwstelsel herkennen en benoemen.
- Je leert te kijken naar lichamelijke veranderingen die vertellen waar je cliënt zit.
- Je verwerft ervaringen en technieken om cliënten te helpen om invloed te gaan uitoefenen op de verschillende toestanden van activering.
- Je verwerft inzicht in hoe traumatisering impact heeft op het autonome zenuwstelsel als geheel en de ventrale nervus vagus in het bijzonder.
- Je wordt je meer bewust van de impact van de emotionele reacties van jouw patiënten op jou als therapeut, en je krijgt handvatten aangereikt hoe hier mee om te gaan.
Werkwijze
- Polyvagaaltheorie van Stephen Porges
- Spiegelneuronen en neuroceptie
- Herkennen van de verschillende fysiologische activatiestadia
- Neurobiologische afweermechanismen en overlevingsstrategieën, bron van hulp en klachten
- Leren kijken; er valt heel veel te zien als je kijkt!
- Veilig of onveilig? De eerste inschatting die mensen maken en waar gedrag, emoties en gedachten uit voortvloeien.
- Hoe vijf hersenzenuwen samenwerken en hoe activatie van de ene hersenzenuw de ander kan beïnvloeden om je zo weer meer veilig te voelen en te gedragen.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Schriftelijke casusbeschrijving aan het eind van de cursus.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- Datums
Omvang
3 zaterdagen van 9.30-16.30 uurDatums
4 en 18 november en 9 december 2023Locatie
Utrecht - Accreditatie
- EMDR - Registratie EMDR Europe practitioner18 uur algemeen (breed)
- EMDR - Herregistratie EMDR Europe practitioner18 uur algemeen (breed)
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog22 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog27 punten
- NVP - Kwaliteitsregister Psychotherapie22 uur
- NVRG - Herregistratie Systeemtherapeut9 punten
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Systeemtherapeut
- Psychiater
-
Docenten
drs. Milka van Est
Milka van Est is psychiater en gecertificeerd Sensorimotor therapeut. De splitsing tussen lichaam en geest heeft haar altijd bevreemd. “We hebben geen lichaam, we zíjn een lichaam”. Ze is werkzaam in haar vrijgevestigde psychotherapie praktijk voor complex trauma en dissociatieve problematiek. Tevens is zij voorzitter van SPIPA-NL, de Nederlandse vereniging voor Sensorimotor Psychotherapy.Lees meer - Literatuur
- Reviews