Ouderschap bij complexe belastende omstandigheden  (B2348)

€ 1.095

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Deze verdiepingscursus over ouderbegeleiding kun je volgen als je de 7-daagse opleiding ouderbegeleiding hebt afgerond. We gaan in op ingrijpende, vaak voorkomende en vaak ook chronische omstandigheden ‎die de ouderlijke werkvloer kunnen belasten. Denk aan LVB, medische beperking, psychiatrische problematiek en trauma, en hun betrekking op ouderschap. Je verwerft specialistische, theoretische en methodische kennis en strategieën, en oefent met het toepassen ervan. Nieuwe startdatum volgt snel.
 
  • Inhoud

    In hoeverre is een LVB-ouder in staat tot het innemen van de metapositie? Hoe neem je een anamnese af bij een zwaar getraumatiseerde ouder? Wat betekent separatie-individuatie voor een ouder met een fysiek of verstandelijk gehandicapt kind? 
    In deze verdiepingscursus verwerf je specialistische, theoretische en methodische kennis over de thema's LVB, medische beperking, psychiatrische problematiek en trauma, en hun betrekking op ouderschap. Het begrip ‘omstandigheden van ouderschap’ wordt verdiept en verbreed. Je leert praktische en methodische aanpassingen en strategieën om te kunnen omgaan met omstandigheden die je in je werkpraktijk tegenkomt. Je vergroot je inzicht in de ervaringen van ouders die een kind grootbrengen dat blijvend afhankelijk is.

    Wat leer je?

    In deze cursus verdiep en verbreed je je kennis van het begrip ‘omstandigheden van ouderschap’. Je leert praktische, methodische aanpassingen en strategieën, en oefent met het toepassen ervan bij het omgaan met deze omstandigheden. 

    Je krijgt inzicht in:

    • de ervaringen van ouders die een kind grootbrengen dat heel anders is dan de norm qua ontwikkeling. Denk daarbij aan een kind dat blijvend afhankelijk is door LVB of andere beperkingen, of een kind dat medisch kwetsbaar is. 
    • de ervaringen van het ouderschap van ouders die zelf met cognitieve en/of fysieke beperkingen te maken hebben. 
    • de impact die traumatische levenservaringen van ouders en kinderen kunnen hebben op ouderschap en het grootbrengen van kinderen. 
    • het werken met ouders bij wie psychiatrische problematiek of verslaving speelt.  

    Werkwijze

    Iedere lesdag bestaat uit een klassikale bijeenkomst van 6 uur en online voorbereidings- en/of verwerkingsactiviteiten, die je individueel of samen vanaf je eigen (werk)plek maakt.

    Lesdag 1
    Deze eerste lesdag gaan we dieper in op ouderschap van medisch kwetsbare kinderen. We starten met verwachtingen en illusies, en hoe ouders die bijstellen als er sprake is van medische kwetsbaarheid bij hun kind. We bespreken een extra buffer in de vorm van samenwerking met het medisch team. Ook staan we stil bij ouderschap rondom het verlies van een kind. Ten slotte is er aandacht voor teamsupport onder deze belastende omstandigheden, zorg voor de zorgverlener. De dag bevat veel praktische informatie en ruimte voor (eigen) casuïstiek.

    Lesdag 2
    Een verstandelijke beperking is altijd een complicerende factor voor ouderschap. Tijdens deze eerste lesdag leer je meer over waar ouders tegenaan kunnen lopen als ze een kind hebben met deze onvoorspelbare ontwikkelingsstoornis, en hoe je hen daarin kunt ondersteunen. Ook besteden we aandacht aan ouders die zelf een lichte verstandelijke beperking hebben. We bespreken welke gevolgen dit heeft voor het ouderschap en welke ondersteuning passend is.  

    Lesdag 3
    Vandaag krijg je kennis over de werking van trauma op ouderschap, waarbij we ook ingaan op de rol van het autonome zenuwstelsel en de herbelevingsscyclus van Benedek. Daarnaast komt het werken met psychiatrie als omstandigheid van ouderschap aan bod. Zoals ook bij de andere lesdagen, verbinden we deze inhoud aan casuïstiek van de deelnemers.
     

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Toetsen

    Je rondt de cursus af door een reflectieverslag te maken over de casusopdrachten. In dit verslag leg je een koppeling met de theorie en laat je zien dat je geleerd hebt van de feedback die je tijdens de lesdagen van docenten en medecursisten hebt ontvangen.

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums

    Omvang

    1 dag van 20.00-21.00 uur (online), 3 dagen van 9.30-16.30 uur (laatste lesdag is ook online)

    Datums

    9 en 30 mei, 13 en 27 juni 2023

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Orthopedagoog-generalist BIG
    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Eerstelijnspsycholoog NIP
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Toegepast psycholoog
    • Jeugdarts
    • Jeugdzorgwerker
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker
    • Vaktherapeut
    Als je de 7-daagse ouderbegeleiding vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling hebt gevolgd, kun je je inschrijven voor deze verdieping.

    Het is verder van belang dat je in je werk ouders begeleidt en casuïstiek kan inbrengen.

  • Docenten
    drs. Anna Boom

    drs. Anna Boom

    Anna Boom is gezondheidszorgpsycholoog, NVO orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut. Zij heeft een eigen praktijk binnen de GBGGZ, werkt als interim gedragskundige in VGZ en is docent bij AVG-opleiding bij ErasmusMc.Lees meer
    drs. Lidewei Chavannes

    drs. Lidewei Chavannes

    Lidewei Chavannes is klinisch psycholoog/psychotherapeut, EMDR therapeut en IMH-specialist. Ze is werkzaam bij Perspectief, een praktijk voor psychische gezondheid. Daarnaast is ze docent en supervisor bij verschillende opleidingen.Lees meer
    Monique Duijvestijn

    Monique Duijvestijn

    Monique Duijvestijn is maatschappelijk werker. Zij is werkzaam bij het Expertiseteam Ouderbegeleiding van het LUMC.Lees meer
    dr. Katie-Lee Weille

    dr. Katie-Lee Weille

    Katie-Lee is klinisch en onderzoekssupervisor en docent bij verschillende opleidingen in Nederland en Engeland. Zij heeft een eigen praktijk in Amsterdam.Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews