Elk jaar worden ongeveer 35.000 kinderen in Nederland geconfronteerd met de echtscheiding van hun ouders. Echtscheiding is een ‘normale’ levensgebeurtenis geworden. Toch hebben veel gescheiden ouders er moeite mee hoe ze de (opvoedings-)relatie met hun kinderen in de nieuwe situatie op een harmonieuze wijze vorm kunnen geven. Het blijkt moeilijk te zijn om een onderscheid te maken in de relatie die men had als partners en de relatie die men voor altijd blijft houden als opvoeders. Wanneer kinderen langdurig geconfronteerd worden met ouders die het ook na de scheiding niet lukt de strijdbijl te begraven kunnen ze daarvan ernstige problemen bij hun ontwikkeling ondervinden. Op de korte termijn is er vaak sprake van een terugval in de ontwikkeling (bedplassen, toename van agressief gedrag thuis en/of op school, terugval van schoolprestaties, gevoelens van depressiviteit enz). Op de lange termijn blijken deze kinderen problemen te ondervinden bij hun eigen relatievorming.
Zowel hulpverleners van deze ouders als ook hulpverleners van kinderen komen met regelmaat dergelijke situaties tegen. Om daadwerkelijk hulp te kunnen bieden is het van belang inzicht te hebben in de effecten van echtscheiding op de ontwikkeling van kinderen en de valkuilen voor hulpverleners wanneer ze te maken hebben met strijdende partijen.
Hulpverlening aan kinderen en hun gescheiden ouders, mogelijkheden en valkuilen (A2275)
€ 530
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
Je krijgt meer zicht op de negatieve effecten van problematische echtscheidingen op de ontwikkeling van kinderen. Je kunt loyaliteitsproblemen bij kinderen herkennen en bespreken, gescheiden ouders bewustmaken van hun rol en hun mogelijkheden bij de aanpak van deze problematiek en hun adviseren bij de opvoeding van hun kind. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leer je om je in te leven in de soms strijdige standpunten van de betrokken ouders. Je kunt ouders adviseren over de opstelling van een ouderschapsplan.
Werkwijze
- Wat houdt scheiden in voor het kind en voor de ouders en wat zijn de korte en lange termijn gevolgen voor de ontwikkeling van het kind?
- Hoe kan de hulpverlener de signalen die duiden op ontwikkelingsproblemen bij kinderen ten gevolge van problematische scheiding herkennen en hoe kan men er op inspelen?
- Juridische achtergrondinformatie over de begrippen gezag, contactregeling en ouderschapsplan.
- Zoeken naar manieren om de kloof tussen gescheiden ouders, die leidt tot emotionele problemen bij de kinderen, te overbruggen.
- Adviseren en begeleiden van de verzorgende ouder bij de opvoeding van het kind in de nieuwe gezinssamenstelling.
- Adviseren en begeleiden van de niet-verzorgende ouder bij de omgangsregeling.
- Hulpverlening: bemiddelen tussen ouders, ondersteuning van ouders bij opvoeding en omgangsregeling, hulpverleningsmogelijkheden voor kinderen van gescheiden ouders.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. Braams in de regio Oost-Nederland. Vraag een offerte aan.
- Datums
Omvang
2 woensdagen van 9.30-16.30 uurDatums
1 en 15 juni 2022Locatie
Utrecht - Accreditatie
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog7 uur behandeling, 4 uur diagnostiek, 11 uur extra literatuurstudie, 1 uur overige
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog12 uur
- NVO - Registratie Orthopedagoog-Generalist7 uur behandeling, 4 uur diagnostiek, 11 uur extra literatuurstudie, 1 uur overige
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist12 uur
- NVO - Herregistratie basis orthopedagoog12 uur
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals40 punten deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, 40 punten deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen, 40 punten deskundigheidsbevordering maatschappelijk werkers, 40 punten deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
- SKJ hbo - Herreg. Jeugdzorgwerker/Jeugd- en gezinsprofessionals12 uur
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog12 uur
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 100% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Hbo-verpleegkundige
- Jeugdzorgwerker
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Social worker
- Maatschappelijk werker
-
Docenten
dr. Marian Roelofs
Marian Roelofs is Gz-psycholoog, orthopedagoog-generalist NVO en kinder- en jeugdpsycholoog specialist NIP. Zij is werkzaam als gedragsdeskundige bij de Raad voor de Kinderbescherming en heeft veel te maken met scheidings- en omgangskwesties. Zij is gepromoveerd op het onderwerp 'hulpverlening bij kindermishandeling'. Daarnaast is zij supervisor voor orthopedagogen die in opleiding zijn tot orthopedagoog-generalist.Lees meer - LiteratuurVan den Berg, T. (2018). Praten met kinderen en jongeren over scheiding: Een praktijkboek voor professionals. Bohn Stafleu Van Loghum.
ISBN: 978 90 368 18933 of ISBN: 978 90 368 18940 (eBook) - Reviews