Relatieproblemen van volwassenen maken deel uit van de meest voorkomende aanmeldingsklachten in de geestelijke gezondheidszorg, met name in de vrijgevestigde (groeps)praktijken. Relatietherapie is een veelvoorkomende vorm van therapie en er is sprake van een toenemende vraag van paren met problemen, of paren die gewoonweg een relatie-APK wensen. Daarnaast gaan primair psychische klachten, zoals depressie, vaak samen met relatieproblemen met de vaste levenspartner, of is de relatiekwaliteit van die relatie van invloed op de psychische klachten, het beloop en (het succes) van de therapie.
In deze vervolgcursus besteden we aandacht aan de diverse vormen van cognitieve gedragstherapie bij paren met relatieproblemen. De onderliggende theoretische uitgangspunten en implicaties voor relatietherapie worden besproken. Zowel BMT (of BCT), CBCT, IBCT als web-based toepassingen komen aan bod.
Speciale aandacht wordt besteed aan het thema vreemdgaan. Problemen na ontrouw en vreemdgaan behoren immers tot de voornaamste aanmeldingsproblemen bij paren (naast frequente ruzie, botsende karakters of op elkaar uitgekeken zijn) en zijn in Nederland vaak reden voor scheiding.
Er wordt geoefend met casuïstiek. Hierbij komen de voornaamste technieken in CGT bij paren met relatieproblemen aan bod en wordt gebruik gemaakt van de meest recente vakliteratuur uit de cognitief gedragstherapeutische bibliotheek.
Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie bij relatieproblemen (25 uur) (GV19F)
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Werkwijze
Onderwerpen die in de cursus aan bod komen zijn:
- De geschiedenis en de positie van de cognitieve gedragstherapie aangaande de thema's liefde, intieme relaties en relatietherapie.
- Verschillende gedragstherapeutische en cognitieve theorieën over intieme liefdesrelaties.
- Verschillende cognitief gedragstherapeutische methoden en technieken in relatietherapie, met een focus op tweede en derde generatie CGT bij paren met relatieproblemen.
- Opvattingen over intieme liefdesrelaties en relatiebreuk in onze hedendaagse maatschappij.
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Gedurende de cursus worden theoretische kennis en vaardigheden getoetst aan de hand van presentaties, praktijkopdrachten en casuïstiek (minimaal een casus per cursist).
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- De geschiedenis en de positie van de cognitieve gedragstherapie aangaande de thema's liefde, intieme relaties en relatietherapie.
- Datums
Omvang
4 maandagen van 9.30 - 16.30 uurDatums
25 maart, 8 april, 13 en 27 mei 2019Locatie
Utrecht - Accreditatie
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog- Wordt aangevraagd
- VGCt - Registratie Cognitief Gedragstherapeut- Is aangevraagd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Gedragstherapeut
- Professionals die van plan zijn om cognitief gedragstherapeut VGCt® bij de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt) te worden, of CGT'ers met een herregistratie als doel.
- Psychologen, psychiaters in de gezondheidszorg die geïnteresseerd zijn in cognitieve gedragstherapie bij relatieproblematiek.
- Professionals die in de praktijk werken met cognitieve
gedragstherapie en hun kennis en ervaring willen verdiepen en theoretisch
onderbouwen.
-
Docenten
dr. Gert Jan Kloens
Dr. Gershom Kloens is een award-winning en gepromoveerd GZ Psycholoog, cognitief gedragstherapeut - supervisor-leertherapeut VGCt, seksuoloog en relatietherapeut.
Hij studeerde aan de RUL, RUG en Oxford university en Stanford University. Sinds 1984 heeft hij ruime ervaring in zowel de basis- als specialistische GGz, zowel volwassenen als kinderen en jeugd en docentschap voor een Nederlandse universiteit en post-MA onderwijs.
Hij schreef vijf boeken, o.a. over liefde en relatiekwaliteit, herstelgerichte CGt en persoonlijkheid. Zie: www.drgershom.comLees meer - LiteratuurGedurende de cursus dien je te beschikken over de volgende boeken:
- Beck, A.T. (1988). Love is never enough. Londen: Harper Perennial.
- Dattilio, F.M. (2010). Cognitive-Behavioral Therapy with Couples and Families. Londen: The Guilford Press.
- Kloens, G.J. & Duijn, G. (2014). Alles over liefde en relatiekwaliteit. Katwijk: InnovatieDuo.
- Kloens, G.J. & Duijn, G. (2017). Wat is Liefde? Eindhoven: Damon.
- Beck, A.T. (1988). Love is never enough. Londen: Harper Perennial.
- Reviews