Binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijgt men regelmatig te maken met cliënten die een andere culturele achtergrond hebben. De cultuur waarin iemand opgroeit heeft veel invloed op de wijze waarop iemand denkt en voelt. Dit geldt voor iedereen; autochtoon en allochtoon. Het gevolg is dat hulpverleners en cliënten heel verschillend kunnen denken over bijvoorbeeld beperkt-zijn, opvoeding en hulpverlening. Een universeel verschijnsel is echter dat iedere mens in eerste instantie verwacht dat een ander dezelfde manier van denken heeft als hij- of zijzelf. Dit kan leiden tot, al dan niet onderkende, misverstanden en moeilijkheden in de hulpverlening. In het begeleiden van allochtone cliënten is het van belang om in elke individuele situatie de culturele invloed te overwegen, dus niet te werken vanuit algemene kennis (generalisaties). Daarnaast is het belangrijk het interactieproces met de ander te herkennen, begrijpen en te kunnen hanteren. De eigen cultuur van de hulpverlener speelt hierbij tevens een even grote rol. In het boek ‘Veel culturen, één zorg’ wordt dit proces beschreven in de zogeheten ‘Bospad-methode’.
Veel culturen, één zorg (IC023)
- Inhoud
Wat leer je?
Deelnemers verwerven kennis van en inzicht in de eigen en de andere cultuur. Ook leren deelnemers de ‘Bospad-methode’ toe te passen in het omgaan met cultuurverschillen.
Werkwijze
- migranten in Nederland
- bewust worden van de eigen cultuur en etnocentrisme
- individugerichte- versus groepsgerichte culturen
- visie en attitude ten aanzien van een verstandelijke beperking
- herkennen van signalen van cultuurverschillen
- de “Bospad-methode” als leidraad voor het handelen bij cultuurverschillen
- verwachtingen van cliënten met een andere culturele achtergrond
- verwachtingen van hulpverleners
- zorg op maat en grenzen aan de hulpverlening
Deelnemers krijgen de bestudeerde stof toegelicht en deze worden verwerkt door middel van opdrachten, in de les en in de thuisopdracht. Daarnaast is er ruimte voor vragen en discussie. De middagen worden afgesloten met een uitgebreide casusbespreking, bij voorkeur ingebracht door één van de cursisten.Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd bij o.a. Siza te Arnhem en Amarant Wijkzorg Begeleid Zelfstandig Wonen te Tilburg. Vraag een offerte aan.
- DatumDeze 1-daagse cursus wordt, in overleg, incompany uitgevoerd.
(Omvang: 6 uur) - Accreditatie
Certificaat
Deelnemers ontvangen een certificaat, bij een minimale aanwezigheid van 90% en wanneer de cursus met goed gevolg is afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Hbo-verpleegkundige
- Mbo-verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Sociaal pedagogisch werker
- Social worker
- Maatschappelijk werker
- Vaktherapeut
- Activiteitenbegeleider
-
Docenten
drs. Hilde Zevenbergen
Hilde Zevenbergen is orthopedagoog/Gz-psycholoog. Zij is werkzaam in de gehandicaptenzorg en geeft daarnaast trainingen op verschillende gebieden. Hilde is gespecialiseerd in cliënten met autisme en in het omgaan met andere culturen binnen de zorg. Auteur van 'Veel culturen, één zorg', Nelissen, Soest, 2004.Lees meer - LiteratuurDeelnemers dienen te beschikken over het volgend boek:
- Zevenbergen, H. (2003) Veel culturen, een zorg. begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap uit een andere cultuur. Uitgeverij Boom/Nelissen. ISBN 9789024413218
- Reviews