Pilot nieuwe praktijkroute Wetenschappelijk onderzoek & innovatie binnen KP-opleiding V&O

40% van de huidige opleidelingen kiest de pilot route voor hun praktijkuren

3 oktober 2024

Begin dit jaar is een nieuwe pilot route geïntroduceerd binnen het onderdeel Wetenschappelijk onderzoek & innovatie (WVI) van de opleiding tot Klinisch psycholoog V&O. Deelnemers die in 2024 met de KP-opleiding zijn gestart, hebben de keuze gekregen: (1) regulier, waarbij op basis van zelfstandig of bestaand onderzoek een eigen artikel wordt geschreven, of (2) aansluiten bij lopend onderzoek en daarbinnen verdiepend twee domeinen van wetenschap bedrijven te leren. Een eerste evaluatie vond recent plaats. Hoofddocent dr. Tonnie Staring: ‘40% van de huidige opleidelingen kiest de pilot route voor hun praktijkuren.’
 
De KP-opleiding kent vier pijlers: diagnostiek, behandeling, management en beroepsidentiteit, en wetenschappelijke vorming. Binnen het onderdeel wetenschappelijke vorming deden deelnemers volgens de traditionele route eigen onderzoek, waarover zij artikelen schreven voor publicatie. Deze route bleek in de praktijk verschillende organisatorische en ethische uitdagingen met zich mee te brengen. Bovendien wordt wetenschappelijk onderzoek steeds complexer en daardoor steeds meer in groepsverband gedaan.

Pilotroute: aansluiten bij bestaand onderzoek

Om zowel de organisatorische en ethische uitdagingen aan te pakken, als de leerervaring van het wetenschappelijk traject meer aan te sluiten op de klinische praktijk, is er in samenwerking met RINO Amsterdam een alternatieve route ontwikkeld. De nieuwe praktijkroute biedt deelnemers de keuze om – in plaats van onderzoek + artikel te doen – mee te werken aan bestaande projecten. Deze route is gericht op verdiepend leren in twee belangrijke domeinen, die door de deelnemer gekozen zijn uit: dataverzameling/-management, schrijven, statistiek, en overige (zoals bijvoorbeeld het monitoren van de behandelintegriteit of het bouwen van het onderzoeksdesign).

Evaluatie
De pilot, die in 2024 van start ging, is populair gebleken: ongeveer 40% van de deelnemers heeft ervoor gekozen. De eerste metingen wijzen erop dat de nieuwe route potentie heeft om zowel leerzaam als efficiënt te zijn, al is er nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld in de informatievoorziening. Een uitgebreide evaluatie van de pilot zal na vier jaar, zodra de deelnemers die dit jaar gestart zijn afstuderen, plaatsvinden. Op korte termijn wordt besloten of de nieuwe pilotroute ook zal worden aangeboden aan deelnemers die in het komende jaar met de KP-opleiding starten.