Naast lichamelijke klachten, worstelen mensen die in behandeling zijn voor kanker vaak ook met psychische klachten en sociale invloeden. Kun je hier iets meer over vertellen?
‘De ziekte kanker gaat gepaard met veel angst. Alleen de diagnose slaat vaak al als een bom in. Mensen associëren de ziekte met de dood en leven daardoor tussen hoop en vrees. En dat soms jarenlang, want kanker kan lang in iemands lichaam blijven. Het voelt soms als een tijdbom.Ook komt depressie onder kankerpatiënten voor. Meestal ontstaat dit doordat patiënten het gevoel hebben dat ze totaal geen controle meer hebben over hun leven. Ze komen terecht in een medische wereld, lopen het ziekenhuis in en uit en dat neemt hun leven in beslag. Dit geldt voor ongeveer 20 procent van de patiënten, zij hebben extra ondersteuning nodig. De andere 80 procent kan er zonder professionele ondersteuning voldoende mee uit de voeten.
Klachten blijven vaak ook na de behandeling en dat kan behoorlijk verstorend werken. Zeker voor het sociale leven van kankerpatiënten. Wanneer iemand net de diagnose heeft gekregen, is iedereen vol medelijden en betrokken. Mensen zijn zorgzaam en liefdevol, maar gedurende de ziekte neemt de aandacht voor de patiënt af. Het leven gaat door, maar voor de patiënt geldt dat vaak niet. Zelfs als zij genezen zijn verklaard, hebben ze vaak nog klachten, zowel psychisch als fysiek.’