Accreditatie NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist
Categorie
Voor wie
Accreditatie
Niveau
Lesvorm
Problematiek
Werkveld
Cliënt doelgroep
(Beroeps)opleiding
Behandelvorm
Taakgebied
Startdatum
Weekdag
Omvang
Nieuw
Psychotherapeutische behandelvormen
Ggz volwassenen
Herstel
POH-GGZ en wijkteams
Jeugd, gezin en onderwijs
Anders Kijken naar Kinderen
Ouderen
Forensische zorg
Verstandelijke beperking
Autisme
Medische psychologie en seksuologie
Gezinsdiagnostiek
Om problemen van kinderen en jongeren goed te kunnen begrijpen, heb je zicht nodig op het hele gezin. Hoe je dat goed in kaart brengt, leer je in deze cursus. Je krijgt verschillende instrumenten aangereikt om alle perspectieven helder in beeld te …
Het PrOP-model: kortdurende psychologische interventies bij kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren met milde psychische klachten kun je weer op weg helpen met een kortdurende behandeling volgens het PrOP-model. Leer hoe je focust op hoe een kind zelf de problemen kan leren hanteren en meer zelfredzaam kan worden. Na de cursus kun …
Diagnostiek en behandeling van dyscalculie
Heb jij als orthopedagoog of psycholoog te maken met kinderen die mogelijk dyscalculie hebben? In deze cursus leer je hoe je kunt bepalen of een kind dyscalculie heeft en hoe je het kind kunt behandelen. Aan bod komen onder meer verstoorde …
Hulpverlening aan getraumatiseerde vluchtelingenkinderen en -gezinnen
Voortdurende stress bij vluchtelingenkinderen vormt een verhoogd risico op psychische problemen. Leer hoe je als hulpverlener de behandeling van zowel het kind als het gezin effectiever kunt maken. In welke context groeien ze op, met welke problematiek …
Neuropsychologisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen
Met neuropsychologisch onderzoek ga je de relatie na tussen het gedrag en de werking van de hersenen. In deze cursus maak je kennis met een aantal diagnostische tests voor kinderen en jeugdigen. Je leert hoe je een neuropsychologische testbatterij …
Motiverende gespreksvoering
Hoe krijg je je cliënten in beweging om hun gedrag ook echt te veranderen? Leer van Coen Metze hoe je de intrinsieke motivatie van mensen onderzoekt en vergroot, en oefen met gespreksvaardigheden en onderliggende technieken. Doordat je ook weerstand …
Lichaamsgericht werken
We ervaren onze omgeving via ons lichaam en de zintuigen. Cognitie en protocollen hebben in het dagelijks werk vaak de overhand. In deze cursus sla je de brug tussen vakkennis en wetenschap, en de (impliciete) kennis in het lijf van hulpverlener en …
Gender- en seksuele diversiteit in de praktijk
Wil jij inclusieve zorg bieden en je cliënten helpen met de juiste en passende zorg, ongeacht hun gender- of seksuele identiteit? In deze cursus leer je hoe je cliënten zich bij jou kunnen uitspreken over hun gender- en seksuele beleving op een …
Psychodiagnostiek bij het zeer jonge kind (0-6 jarige)
Hoe doe je diagnostisch onderzoek bij zeer jonge kinderen? In deze cursus krijg je zicht op de specifieke kenmerken van de ouder-kindrelatie - het gedachtegoed van Infant Mental Health (IMH) - en middelen voor diagnostisch onderzoek die daarnaar …
Psychische stoornissen rondom fertiliteit, zwangerschap en bevalling
Een op de vijf vrouwen ontwikkelt psychische klachten tijdens of na hun zwangerschap en bevalling. Hoewel de meesten geen hulp zoeken, zijn deze vrouwen goed te helpen met snelle en focale behandeling. In deze cursus leer je deze psychische klachten …
EMDR bij mensen met autisme
Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) zijn extra kwetsbaar voor trauma. EMDR kan ook bij hen klachten door onverwerkte nare herinneringen opheffen. Na deze cursus weet je wanneer en hoe je EMDR kunt toepassen bij mensen met ASS. Je weet hoe je …
Congres Lichaamsgericht werken bij trauma
Met Sensorimotor Psychotherapy kun je aan je traumabehandeling ook de fysiologische connectie met het trauma toevoegen, dit als aanvulling op de benadering vanuit emotie, cognitie en gedrag. Zo reguleer je het zenuwstelsel en fight-flight-freeze …
Inleiding in het Neurosequentiële Model van Therapie (NMT)
Gezonde hersenontwikkeling verloopt via opeenvolgende stappen. Bruce Perry ontwikkelde op basis hiervan het Neurosequentiële Model van Therapie (NMT). Het model is een ontwikkelingsgerichte, op neurowetenschappelijke inzichten gebaseerde benadering voor …
Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Inleiding (30 uur) - Blended
Hoe werk je professioneel met cognitieve gedragstherapie (CGT)? In dit inleidende deel van de basiscursus ga je praktisch aan de slag met elementen uit het gedragstherapeutisch proces en oefen je het ontwerpen van functie- en betekenisanalyses en …
Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) - Online
Hoe werk je met cognitieve gedragstherapie (CGT)? In de cursus ontwikkel je cognitief gedragstherapeutische vaardigheden toegespitst op verschillende leeftijden, ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ontwikkeling leg je …
Emotionele ontwikkeling en welbevinden: Diagnostiek (SEO-V² en SEO-R²) en interventies
Werk jij met mensen die zorg en behandeling ontvangen binnen de (verstandelijke) gehandicaptenzorg of ggz, binnen een forensisch kader, of die op het (speciaal) onderwijs zitten? In deze cursus leer je hoe je de SEO (Schaal voor Emotionele Ontwikkeling, …
IMH module 6: Trauma binnen de ouder-kindrelatie
Hoe help je ouders met onverwerkte trauma's om een veilige band op te bouwen met hun ongeboren of zeer jonge kind? In deze module ontdek je welke invloed trauma heeft op de ontwikkeling van de ouder-kindrelatie en hoe je die kunt behandelen. Je leert …
Postmaster opleiding speltherapie: Spel als psychotherapeutische interventie
Kinderen drukken zich het beste uit in hun spel. Zo kunnen zij hun gevoelens en (nare) ervaringen uitspelen, nieuw gedrag uitproberen, en een andere kijk op zichzelf en de gebeurtenissen om hen heen ontwikkelen. In deze opleiding Speltherapie maak je …
Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Verdieping (70 uur) - Online
Hoe werk je professioneel met cognitieve gedragstherapie? In dit verdiepende deel van de basiscursus oefen je met gedragstherapeutische en cognitieve technieken. Je legt daarvoor de basis door te duiken in de theorie achter gedragstherapie en het …
Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap
Als systeemtherapeut beschik je over verschillende ingangen om te werken met individuen, paren, gezinnen en grotere systemen. In deze cursus ontdek je via de theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering de cognities, ervaringen, emoties en …
Seksualiteit bij mensen met autisme
Een autismespectrumstoornis (ASS) kan emotionele en praktische problemen in iemands seksuele ontwikkeling. In deze cursus krijg je zicht op de mogelijke invloed van autisme op het seksuele leven van mensen en op interventies en oplossingen die je je …
Pivotal Response Treatment (PRT)
Hoe help je kinderen met autisme om vaardigheden als communicatie verder te ontwikkelen? In deze cursus maak je kennis met Pivotal Response Treatment, een gedragstherapeutische behandeling die zich richt op belangrijke kernvaardigheden als contact maken. …
Basiscursus cognitieve gedragstherapie - Verdieping (70 uur)
Hoe werk je professioneel met cognitieve gedragstherapie? In dit verdiepende deel van de basiscursus oefen je met gedragstherapeutische en cognitieve technieken. Je legt daarvoor de basis door te duiken in de theorie achter gedragstherapie en het …
Basiscursus Levensvaardigheden in het onderwijs met ACT
Wil je ook levensvaardigheden van je leerlingen, studenten of jouzelf vergroten? Acceptance & Commitment Training (ACT) in het onderwijs leert je vaardigheden die helpen bij het omgaan met tegenslag. Je leert hoe je veerkrachtiger in het leven kunt …
Oplossingsgerichte korte (psycho)therapie bij kinderen en jeugdigen
Hoe bied je kinderen en ouders hoop en uitzicht op een snelle oplossing voor problemen die niet al te complex zijn? In deze cursus leer je oplossingsgericht te werken met kortdurende behandeltechnieken die binnen een beperkt aantal behandelcontacten …
Congres Anders kijken naar kinderen
Geluiden, beelden, aanrakingen, geuren - de wereld vraagt voortdurend om verwerking van sensorische informatie en dat vraagt veel van ons als mens. Prikkels zijn overal en in overvloed. Overprikkeling, moeite met concentratie, slaapproblemen, verhoogde …
Identiteitsontwikkeling - de impact van oorlog, racisme en polarisatie
De identiteitsontwikkeling is bij jongeren nog volop bezig. Bij identiteitsontwikkeling hoort ook een zekere polarisatie: wie lijkt er op mij, waar zet ik me tegen af? De laatste jaren is er in toenemende mate sprake van polarisatie in de maatschappij. …
Basiscursus cognitieve gedragstherapie (100 uur) - Blended - Summercourse
Wil je de basiscursus CGT volgen omdat je weet dat je daarmee écht een verschil kunt maken voor je cliënten, maar lukt het je niet om tijd vrij te maken voor een live cursus? Kom voor een leerzame Utrechtse zomer vier lesdagen achter elkaar naar Utrecht …
Vervolgcursus cognitieve gedragstherapie: persoonlijkheidsproblematiek en trauma (50 uur)
Deze cursus gaat uit van de opvatting dat persoonlijkheidsproblematiek voor een belangrijk deel bepaald wordt door vroegkinderlijke traumatisering. Behandeling dient zich dan ook te richten op zowel de disfunctionele coping als de onderliggende …
Congres Trauma binnen de familie
Een trauma bij familieleden heeft bijna altijd invloed op alle relaties in de familie. Toch worden deze relaties nog te weinig betrokken bij de behandeling. Wil je gebruik gaan maken van systeem therapeutische interventies of wil je je huidige …
Imaginatie en symbooldrama (KIPB)
Een behandelmethode waarbij je via imaginatie werkt met innerlijke beelden en symbolen. Het is een veelzijdig toepasbare behandelmethode voor kinderen, adolescenten en volwassenen in de GGZ, specifiek bij somatiserende-, internaliserende- en …
Regievoering voor gedragswetenschappers
Hoe geef je leiding aan een divers samengesteld team zoals een buurt- of wijkteam? Deze cursus geeft je handvatten om collega's met uiteenlopende eigenschappen en werkwijzen aan te sturen en de regie te voeren, ook in complexe situaties. Daarnaast ontdek …
Man, vrouw of anders?
Als hulpverlener in de ggz krijg je steeds vaker te maken met jongeren die vragen hebben over hun genderidentiteit. Veel hulpverleners blijken zich onzeker te voelen over hoe om te gaan met genderdysforie bij cliënten. In deze cursus krijg je handvatten …
Behandelprogramma Pas op de grens
Voor de Forensische Academie ontwikkelde de Waag een driedaags opleidingstraject 'Pas op de grens'. Dit programma is bedoeld voor cliënten met een LVB die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond en bij wie sprake is van een matig of hoog …
Blended Postmaster opleiding diagnostiek bij kinderen en jeugdigen
Psychische en gedragsproblemen bij kinderen en jeugdigen vragen om zorgvuldige diagnostiek. In deze opleiding leer je hoe je het diagnostisch proces optimaal inricht en uitvoert. Je verdiept je in handelen vanuit een ontwikkelingspsychologisch en …
Inleiding IMH: Ontwikkeling en het perspectief van het jonge kind (0-6 jaar)
Steeds meer wordt duidelijk dat de ontwikkeling van mensen niet statisch maar dynamisch verloopt en van kwaliteit kan verschillen. In deze cursus kijken we vanuit het gedachtegoed van de levenslooppsychologie en Infant Mental Health naar de ontwikkeling …
Verslaving bij mensen met autisme
Mensen met autisme lopen dubbel zoveel risico op verslavingsproblemen, met alcohol en cannabisgebruik als de meest voorkomende uitdagingen. Ontdek in deze tweedaagse cursus hoe stress en autisme samenspelen in dit complexe scenario. Leer als professional …
Vertaalslag van (ggz-)diagnostiek naar praktisch handelen in het basisonderwijs
Met de invoering van het passend onderwijs volgen meer leerlingen dan voorheen les binnen het reguliere onderwijs. Er is sprake van een verzwaring van de populatie en vergroting van de diversiteit binnen de klas. Dit vraagt binnen en buiten de klas veel …
Hoogbegaafdheid bij kinderen en jongeren
Hoogbegaafde kinderen in de ggz lopen het risico op misdiagnose wanneer kennis over deze doelgroep ontbreekt. Daardoor wordt de werkelijke problematiek in veel gevallen laat opgemerkt en krijgt het kind niet de juiste hulp. Wil je je leren verplaatsen in …
Autisme en hechting
Hechting is het fundament in de ontwikkeling, ook bij mensen met autisme. Je leert gedragingen en de oorzaak verklaren vanuit de vertraagde ontwikkeling van de hechting, emotionele ontwikkeling, sociale ontwikkeling en de informatieverwerking bij …
Opleiding ouderbegeleiding vanuit een visie op ouderschap in ontwikkeling
In deze opleiding leer je om gezins-, opvoedings- en ontwikkelingsproblemen te benaderen vanuit de ouderschapstheorie. Een ouderschapstheoretisch en methodisch kader kan jou als professional in de (jeugd)zorg zowel perspectief als praktische handvatten …
Vertaalslag van diagnose en behandeling naar praktisch handelen in het voortgezet onderwijs
Leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften vragen veel van de deskundigheid van onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs. Met deze cursus vergroot je je kennis en vaardigheden op dit gebied. Je leert diagnoses vertalen naar concrete …
Alert op adoptie in diagnostiek en behandeling van volwassenen
Uit onderzoek weten we dat er in adoptiegezinnen, vaker dan in biologische gezinnen, een beroep wordt gedaan op zorg, zowel door ouders als kinderen. Hoe neem je de impact van adoptie op de hulpvraag goed mee in je diagnostiek en behandeling? Je krijgt …
Herkennen en behandelmogelijkheden van trauma bij mensen met een verstandelijke beperking
Mensen met een verstandelijke beperking lopen een relatief groot risico op trauma. Maar hoe herken je trauma bij deze groep? In deze cursus leer je symptomen van posttraumatische stressklachten signaleren bij kinderen en volwassenen met een …
Diagnostiek en behandeling van (ernstige) dyslexie
Wil je meer leren over de diagnostiek en behandeling van ernstige dyslexie? In deze cursus leer je om te werken volgens het protocol PDDB 3.0. Aan bod komen onder meer: indicaties voor dyslexieonderzoek, de diagnostische cyclus bij het vaststellen van …
Basisopleiding EMDR bij kinderen en jeugdigen
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Tijdens deze opleiding leer je het behandelprotocol van EMDR toepassen bij kinderen en jeugdigen, en oefen je met je eigen …
Alert op adoptie in diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen
In diagnostiek wordt adoptie vaak over het hoofd gezien als thema terwijl het geadopteerd, verplaatst, zijn wel van invloed kan zijn. In deze training krijg je praktische handvatten om de impact van afstand en adoptie in te schatten in relatie tot de …
Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie
Als een of meerdere familieleden een trauma hebben, is dit bijna altijd van invloed op alle relaties in de familie. Geheimhouding, ontkenning, bagatellisering en isolatie bedreigen de individuele ontwikkeling van de leden en de emotionele atmosfeer en …
Masterclass Body Basics Next step
Deze eendaagse masterclass biedt verdieping op de driedaagse masterclass Body Basics. Ben je al aan de slag met de interventies van de eerder gevolgde driedaagse masterclass en wil je nog effectiever kunnen werken met cliënten met een scala aan …
Geweldspatroon van dwingende controle in (ex-)partnerrelaties
Dwingende controle, ook bekend als intieme terreur of coercive control, is voor professionals vaak moeilijk te herkennen. Het kan schuil gaan achter een amicaal, hulpvaardig of hulpeloos optreden. Vooral langdurig en structureel psychisch geweld leidt …
Slaap en de behandeling van slaapstoornissen bij kinderen en jongeren
Slaapproblemen komen voor bij 10 tot 25% van de kinderen tussen de 0 en 18 jaar. Dit kan invloed hebben op hun functioneren en ontwikkeling, en kan leiden tot problemen op zowel psychisch als lichamelijk vlak. Gelukkig zijn slaapproblemen meestal goed te …
Hechtingsgerichte systeemtherapie met een hoofdrol voor de poppetjes
Hoe help je ouders om hun kind te begrijpen en kinderen om zichzelf verstaanbaar te maken, zodanig dat psychopathologie vermindert? Maak kennis met twee elkaar aanvullende en versterkende methoden; het werken met poppetjes en hechtingsgerichte …
Mentaliseren Bevorderende Therapie bij Kinderen (MBT-K)
Vaak blijkt dat bij gedrags- en emotionele problemen bij kinderen problemen met mentaliseren onderliggend zijn. Met een mentaliseren bevorderende speltherapie in combinatie met oudertherapie kun je de ontwikkeling van het mentaliseren weer op gang …
Imaginatie en Rescripting met kinderen, jeugdigen en volwassenen
Met Imaginatie en Rescripting (IR) kun je cliënten helpen een traumatische herinnering om te vormen tot een neutraal beeld dat geen angst meer aanjaagt. Je leert hoe je de ervaringen achter een klacht snel kunt opsporen en behandelen met IR en enkele …
Lichaamsgericht werken in speltherapie
Ieder lichaam vertelt een eigen verhaal. In deze training kijken we naar het verhaal van het lichaam van kinderen en hun ouders vanuit de gehechtheidstheorie, traumatheorie en neurobiologie. Vervolgens koppelen we de theorie aan spel, spelvaardigheden en …
Specialistische cursus Systeemtherapie kind & jeugd
Deze 40-urige cursus integreert de huidige systeemtheoretische modellen voor de gezinsbehandeling van kinderen en jongeren met externaliserende en internaliserende problemen. Je leert hoe je de individuele pathologie verbindt aan de gezinssituatie en …
Affectregulatie via lichaamstaal, beeld en muziek
Deze cursus biedt een dynamische benadering voor affectregulatie bij kinderen en jeugdigen, vooral degenen met ontwikkelingsproblemen, gehechtheidskwesties en vroege trauma's. Ontdek hoe je lichaamstaal, muziek en kunst inzet om een betere therapeutische …
Gezins(systeem)behandeling bij autisme
Systeemtherapie en inzicht in de relationele context kunnen je helpen bij jouw behandeling van mensen met autisme. Door circulair te denken, kijk je niet alleen naar de cliënt zelf, maar naar het hele gezin en de in stand houdende patronen. Deze cursus …
Vervolgcursus systemische gedragstherapie (50 uur)
Hoe gebruik je cognitief gedragstherapeutische (CGT) interventies in het werken met systemen? In deze vervolgcursus leer je cognitief gedragstherapeutische vaardigheden en interventies toepassen op posities, rollen en interacties binnen gezinnen en …
Praktische psychofarmacologie kinderen en jeugdigen
Vaak worden kinderen behandeld met een combinatie van therapie, ouderbegeleiding en medicatie. Het helpt als je als therapeut inzicht hebt in de psychofarmacologie. In deze cursus leer je de werking en toepassing van de meest gebruikte psychofarmaca en …
Schematherapie voor ouders en het jonge kind
De komst van een baby is voor sommige ouders erg stressvol en doet een groot beroep op hun mentaliserend vermogen. In deze workshop leer je hoe je ouders van jonge kinderen (0-5 jaar) kunt helpen hun eigen modi en schema’s te herkennen en hun ouderlijk …
Psychopathologie bij (jong)volwassenen met een lichte verstandelijke beperking
Diagnostiek en behandeling bij (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking en probleemgedrag vraagt specifieke deskundigheid. Is het gedrag 'normaal' bezien vanuit het ontwikkelingsniveau of is er iets anders aan de hand? Hoe ga je een …
Masterclass: Bewegen bij Probleemgedrag (BPP)
Werk jij als zorgverlener in de gehandicaptenzorg? Dreigen situaties vast te lopen door ernstig en aanhoudend probleemgedrag? Is het perspectief zoek en lijkt het wel 'in de muren te zitten'? Dan kan een brede manier van kijken, verder dan de cliënt, …
ADHD bij kinderen en jongeren
ADHD is meer dan slechte concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze cursus behandelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over ADHD en comorbide stoornissen en problemen. Je ontdekt dat in de loop van de ontwikkeling van kind tot volwassene …
Behandeling van jeugdigen (adolescenten) met een negatief zelfbeeld
Hoe kun je kinderen met een negatief zelfbeeld helpen om positiever naar zichzelf te gaan kijken? Leer werken met interventietechnieken voor jeugdigen die hier specifiek op gericht zijn en ontdek meer over de achtergronden van dit probleem. Je maakt …
Psychosociale gevolgen van kanker in het gezin
Als een ouder of kind/jongere in een gezin de diagnose kanker krijgt, wordt het hele gezin hierdoor getroffen. Wil jij als hulpverlener zo’n gezin beter kunnen ondersteunen, zowel praktisch als emotioneel? In deze cursus krijg je inzicht in de …
Risicotaxatie bij jeugdige zedendelinquenten: training in de J-SOAP D
Hoe schat je het recidiverisico in van jeugdige zedendelinquenten? Leer werken met het taxatie-instrument J-SOAP D en ontdek hoe je vanuit de resultaten een behandelplan opstelt. Daarnaast leer je de meest actuele kennis en inzichten op het gebied van …
Diagnostiek van gehechtheidsproblemen bij kinderen en jeugdigen met een verstandelijke beperking
Hoe signaleer je een verstoorde gehechtheid bij kinderen met een verstandelijke beperking? In deze cursus leer je om de signalen in het gedrag te herkennen die hierbij horen. Ook leer je ze te scoren met verschillende diagnostische instrumenten. Je …
Traumadiagnostiek en EMDR therapie bij mensen met een verstandelijke beperking
Het is vaak ingewikkeld om te bepalen of psychische en gedragsproblemen primair het gevolg zijn van onverwerkte beschadigende levenservaringen of dat het symptomen zijn van een bijkomende neurobiologische ontwikkelingsstoornis als de VB, ADHD of ASS. In …
Rouw bij dood in het gezin
Als binnen een gezin een ouder, broer of zus overlijdt, reageren kinderen en jongeren daar op hun eigen manier op. Hoe kun je hen helpen om met het verlies om te gaan, zodat hun verdere ontwikkeling niet belemmerd wordt? In deze ervaringsgerichte cursus …
Persoonlijkheidsonderzoek bij jongeren met de MMPI-A
De Minnesota Multiphasic Personality Inventory-Adolescents (MMPI-A) is de jongerenversie van de MMPI-2. Dit is wereldwijd de meest gebruikte en onderzochte test voor persoonlijkheid en psychopathologie. Met de MMPI-A krijg je inzicht in de …
Hulpverlenen en begeleiden bij zelfbeschadiging
Wil jij leren hoe je cliënten die zichzelf beschadigen beter kunt begeleiden en ondersteunen? In deze cursus leer je meer over de oorzaken van zelfbeschadiging en de impact die het heeft op de persoon, diens omgeving en jou als hulpverlener. Je oefent …
Mentaliseren Bevorderende Begeleiding bij cliënten met een verstandelijke beperking
Mentaliseren is het vermogen om na te denken over de gedachten, emoties en bedoelingen die je eigen gedrag of het gedrag van anderen bepalen. In de MBT-cursus leer je hoe je mentaliseren kunt bevorderen bij cliënten met een verstandelijke (of visuele) …
Diagnostiek en behandeling van dyscalculie
Heb jij als orthopedagoog of psycholoog te maken met kinderen die mogelijk dyscalculie hebben? In deze cursus leer je hoe je kunt bepalen of een kind dyscalculie heeft en hoe je het kind kunt behandelen. Aan bod komen onder meer verstoorde …
E-learning Pedagogisch kompas door Steven Pont
Jongeren kampen steeds vaker met sociaal-emotionele uitdagingen. Een belangrijke opgave waar je als onderwijs-of zorgprofessional in het voortgezet onderwijs of mbo iets mee moet. De RINO Groep biedt in samenwerking met Steven Pont en Nul18 deze …
E-learning DSM-5-TR
In maart 2022 werd de DSM-5-TR geïntroduceerd, in november van dat jaar gevolgd door de Nederlandse vertaling. In deze e-learning nemen we je mee langs de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de DSM-5 uit 2013. Je krijgt inzicht in de visie …
De Basis van classificatie DSM-5-TR
Ontdek de DSM-5-TR in onze e-learning module! Leer over de geschiedenis en het gebruik van dit classificatiesysteem voor psychische stoornissen. Verken diverse categorieën zoals depressie, angst, en verslavingsstoornissen. Volg video's, lees …
Het Waaiermodel: de sleutel tot effectieve aanpak van complex gedrag bij jongeren
Ervaar jij ook dat de behandeling van jongeren met complexe gedragsproblemen vaak moeizaam verloopt en niet het resultaat geeft waar je zo op hoopte? Het Waaiermodel combineert vijf kennisdomeinen en neemt je bij de hand bij de stappen die je samen met …
Minder Boos en Opstandig - Revised (MB&O-R): groepsbehandeling (herzien) en individuele behandeling (nieuw) van gedragsproblemen
Minder boos en opstandig is een behandelprogramma voor kinderen van 8 tot 12 jaar met ernstige gedragsproblemen. In 2020 is een nieuwe, gemoderniseerde uitgave verschenen waarin de ervaringen in het werkveld zijn meegenomen en een individuele …
De meerwaarde van dier, omgeving en natuur in therapie
Heb jij als behandelaar van kinderen, jongeren en gezinnen te maken met therapieresistente cliënten? Dan zou je baat kunnen hebben bij een methodiek waarin de therapeutische werking van dieren, natuur en omgeving belangrijke behandelaspecten zijn. In …
Opgroeien in een adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis
Het is een grote uitdaging om pleeg-, adoptie- en gezinshuis-kinderen en hun gezinsleden regulier en tegelijk specifiek hulp te bieden in alle levensfasen. In deze cursus gaan we vanuit een pedagogisch psychologische invalshoek in op allerlei thema’s …
Diagnostiek in de generalistische basis-ggz
Hoe stel je snel en effectief een diagnose in de generalistische basis-ggz? Deze praktische cursus neemt je mee in alle stappen van aanmelding tot en met vaststelling van het behandelplan. Je leert hoe je doelgericht een intake doet met de hulpvraag …
Postacademische opleiding seksuoloog
Goede seksuologische hulpverlening doet recht aan het hele complex van lichamelijke, psychische en sociale facetten van seksualiteit. In deze opleiding maak je je deze kennis en kunde op gevorderd niveau eigen. Vanuit een stevige theoretische basis leer …
Mindfulness voor kinderen en jongeren
In deze cursus leer je hoe je een mindfulnesstraining aan kinderen en jongeren kunt geven. Mindfulness geeft hen de mogelijkheid om hun aandachtsfuncties te versterken en hun binnenwereld met een vriendelijke, accepterende houding te onderzoeken. Dit …
Omgaan met (vermoedens van) ouderverstoting
Veel professionals worstelen met situaties waarin ze ouderverstoting vermoeden of een risico zien op ouderverstoting. Welke gradaties zijn er? Hoe kun je signalen van deze relatiebreuken herkennen en interpreteren? Hoe kun je deze signalen bespreken en …
Probleemgedrag in context: de rol van de gedragskundige
Deze zevendaagse leergang is bedoeld voor gedragskundigen die werken met mensen met een verstandelijke beperking. Centraal staat je eigen rol en positie als gedragskundige bij het realiseren van veranderingen bij ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De …
Masterclass Body Basics Next Step
Deze eendaagse masterclass biedt verdieping op de driedaagse masterclass Body Basics. Ben je al aan de slag met de interventies van de eerder gevolgde driedaagse masterclass en wil je nog effectiever kunnen werken met cliënten met een scala aan …
Geweldspatroon van dwingende controle in (ex-)partnerrelaties
Dwingende controle, ook bekend als intieme terreur of coercive control, is voor professionals vaak moeilijk te herkennen. Het kan schuil gaan achter een amicaal, hulpvaardig of hulpeloos optreden. Vooral langdurig en structureel psychisch geweld leidt …
IMH module 3-S: Observeren van de ouder-kindrelatie/babyobservatie
Het samenspel tussen een ouder en een zeer jong of nog ongeboren kind zegt veel over de onderlinge relatie. In deze module ontdek je hoe je de interactie tussen ouder en kind observeert en hoe je daar betekenis aan geeft. Ook leer je hoe je de …
IMH module 8 (voorheen module 7): Integreren van de IMH visie in werk en persoon
Hoe breng je de visie op de ouder-kindrelatie van Infant Mental Health (IMH) binnen in je team? Leer in deze cursus welke instrumenten en voorbeelden je kunt inzetten om je collega's te interesseren en motiveren voor deze benadering en de bijbehorende …
IMH module 4: Kortdurende interventies
Hoe vind je de juiste ingang in gezinnen met zeer jonge of nog ongeboren kinderen? In deze cursus ontdek je hoe je door de ogen van het kind kunt kijken naar de ouder-kindrelatie en hoe je daar je behandeling van die relatie op aanpast. Je leert werken …
Opleiding Dagdroomtherapie Katathym Imaginatieve Psychotherapie en Begeleiding (KIPB), Basistraject
In deze opleiding leer je hoe en wanneer je symbolisering via een dagdroom op gang brengt en integreert in diagnostiek en behandeling. Zelfervaringsoefeningen verrijken het leerproces aanzienlijk en maken je een veelzijdiger behandelaar of begeleider. …
IMH module 3-C: Observeren van de ouder-kindrelatie/baby-observatie
Het samenspel tussen een ouder en een zeer jong of nog ongeboren kind zegt veel over de onderlinge relatie. In deze module ontdek je hoe je de interactie tussen ouder en kind observeert en hoe je daar betekenis aan geeft. Ook leer je hoe je de …
Congres Het jonge kind vanuit systemisch perspectief
Er is toenemende problematiek als het gaat om de mentale gezondheid van onze (aller)jongste generatie, kinderen van 0 tot 6 jaar. Als professional draag je een grote verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te reageren op de uitdagingen die je tijdens je …
Complexe scheidingen
Complexe scheidingen vragen heel wat van jou als hulpverlener. In deze cursus doe je inzicht op in de patronen en achtergronden van dit soort scheidingen en oefen je met de-escalerend handelen om de situatie voor de kinderen te verbeteren. Daarnaast word …
IMH module 7: Behandelen ouder-kindrelatie bij ouder(s) met psychopathologie
Hoe stimuleer je het opbouwen van een veilige band tussen ouders met persoonlijkheidsproblematiek en hun ongeboren of zeer jonge kind? In deze module ontdek je hoe je deze ouders voorbereidt op wat hun kindje nodig heeft en oefen je met …
IMH module 5: Behandelen van de ouder-kindrelatie
Hoe behandel je ouders en zeer jonge kinderen zodat er weer sprake kan zijn van gezond en veilig opgroeien? In deze module doe je ervaring op met interventies waarmee je de (aanstaande) ouder, het kind, en de ouder en het kind gezamenlijk behandelt. Je …
Leergang Zelfverwondend gedrag
Zelfverwonding is een veelvoorkomend probleem met enorme consequenties. In de leergang ‘Zelfverwondend gedrag’, die CCE in samenwerking met de RINO Groep organiseert, worden gedragskundigen, Artsen Verstandelijk Gehandicapten (AVG) en managers in de …
Yucelmethode bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)
Met de Yucelmethode kun je mensen met een licht verstandelijke beperking beter helpen om knelpunten te analyseren en op te lossen, of een concrete hulpvraag te formuleren. Het 'blokkensysteem' geeft ze meer zicht op hun eigen situatie en leert ze om …
Basiscursus cognitieve gedragstherapie - accent KJ (100 uur) - Blended
Hoe werk je met cognitieve gedragstherapie (CGT)? In de cursus ontwikkel je cognitief gedragstherapeutische vaardigheden toegespitst op verschillende leeftijden, ontwikkelingsfasen, klachten en probleemgebieden. De basis voor deze ontwikkeling leg je …
Emotionele ontwikkeling in relatie tot probleemgedrag
Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om probleemgedrag te verklaren en te begrijpen. Deze cursus is bedoeld voor academici die werkzaam zijn in de zorg en in hun werk te maken hebben met ernstig en langdurig probleemgedrag. We gaan in op …