Suïcidepreventietraining gatekeeper  (D2501)

Deze training is specifiek voor mensen die met jongeren (12-20 jaar) werken

€ 235

Inschrijven

Mogelijk t/m 20 februari 2025,
tenzij eerder vol

Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Deze training is specifiek voor mensen die werken met jongeren (12-20 jaar).
In je werk, maar ook privé, kan je jongeren ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. De training leert je hoe je deze gedachten bespreekbaar maakt en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. De training is geschikt voor iedereen die veel contact met jongeren (12-20 jaar) heeft, denk aan onderwijs, sociaal-economisch domein, zorg, etc. We verzorgen de training in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie.
 
  • Inhoud

    Iedereen die iemand met (mogelijke) suïcidale gedachten in zijn omgeving heeft of kan tegenkomen, kan gatekeeper zijn. Jij dus ook. Een gatekeeper, letterlijk ‘poortwachter’, verwijst naar de sleutelrol die je kan vervullen voor een jongere die zodanig klem zit in zijn gedachten dat hij het leven niet meer ziet zitten. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat jongeren met suïcidale gedachten er vaak niet over praten en niet snel hulp zoeken, terwijl we ook weten dat praten over deze gedachten juist helpt en oplucht. Als gatekeeper kan jij die persoon zijn die in vertrouwen genomen wordt en de gedachten bespreekbaar maakt, zonder in de rol van een behandelaar te kruipen.

    De training is een gespreksvaardighedentraining van een dagdeel (4 uur) en een groot deel bestaat uit het oefenen in tweetallen. Het programma is opgebouwd uit vier onderdelen:
     

    1. In het eerste deel van de training worden de actuele kennis, houding en vaardigheden geïnventariseerd door het delen van persoonlijke en professionele ervaringen met suïcidaal gedrag bij jongeren. Na deze uitwisseling in de groep vindt een eerste oefenronde plaats om te ervaren tegen welke problemen de deelnemers in de dagelijkse praktijk aanlopen in het contact maken met een suïcidale jongere.
    2. Het tweede deel van de training is ingericht voor kennisoverdracht. Dit deel start met een overzicht van de theorie over suïcidaal gedrag. Aan de orde komen: epidemiologie, het suïcidale proces, risicofactoren en zichtbare en onzichtbare signalen.
    3. In het derde deel doen de deelnemers nog twee oefenrondes om zich de belangrijkste vaardigheden in het spreken met suïcidale jongeren eigen te maken. Er wordt met name geoefend hoe de jongere die aan suïcide denkt zich (weer) kan verbinden met derden.
    4. Tijdens het vierde deel van de training zal/zullen de trainer(s) specifieke verwijsroutes voor de te trainen doelgroep bespreken. Ook wordt stilgestaan bij het betrekken van ouders. Dit deel heeft de vorm van een interactief groepsgesprek.
    De Gatekeepertraining Jongeren is een vaardigheidstraining. Een belangrijk deel van de training bestaat uit oefenen in tweetallen. Doel hiervan is dat de deelnemers al tijdens de training een leercurve bij zichzelf opmerken. Herhaling en verdieping van de stof in een veilige leeromgeving zal de drempel voor het later toepassen van het geleerde verlagen.

    De training heeft zijn succes te danken aan deze vaste opzet. De theorie en oefeningen worden zodanig gebracht dat ze aansluiten bij herkenbare situaties uit je eigen praktijk. Recent onderzoek toont aan dat de gatekeepertraining effectief is. Lees hier een samenvatting van het onderzoek en het complete artikel113 geeft ook voorlichting over suïcidepreventie. Lees meer hierover op hun website.

    Wat leer je?

    De Gatekeepertraining Jongeren wordt verzorgd door de RINO Groep vanuit een samenwerking met 113 en zal de deelnemers trainen om:

    • om te gaan met signalen van suïcidaliteit bij jongeren of een vermoeden daarvan
    • met concrete handvatten en zonder schroom een gesprek te voeren met cliënten, patiënten, mensen, leerlingen of studenten over wanhoop en doodsverlangen
    • verantwoord (en gefaseerd) kunnen doorvragen en weten wat daarin de grens is
    • te weten wanneer en hoe ze kunnen doorverwijzen naar professionele hulp.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Werk jij met volwassen en heb je interesse in deze training, kijk dan op Suïcidepreventietraining gatekeeper - In samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie | RINO Groep Utrecht

    Liever incompany? Ga dan naar www.rinogroep.nl/IC260  Vraag een offerte aan.

  • Datum
    Do 27 maart 2025 van 09:00-13:00

    (omvang 4 uur)

    Locatie: Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Orthopedagoog-generalist BIG
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Jeugdarts
    • Jeugdverpleegkundige
    • Jeugdzorgwerker
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker
    • Leerkracht/leerlingbegeleider/RT'er
    • Activiteitenbegeleider
    Iedereen die specifiek met jongeren (12-20 jaar) werkt is welkom om deze training te volgen.

  • Docenten
    Elzeline Strijker

    Elzeline Strijker

    Elzeline Strijker (1971) is werkzaam bij De Hoop GGZ als GZ-psycholoog en regiebehandelaar. Ze behandelt jongeren en werkt samen met ouders, scholen en het sociale systeem van de jongeren om hen weer op de rit te krijgen. Elzeline is trainer geworden (2015) bij 113 omdat ze vaak geconfronteerd wordt met jongeren, waarbij suïcide in gedachten, plannen en pogingen een rol speelt. Ze wil zich inspannen het aantal suïcides onder jongeren in Nederland terug te dringen. Elke suïcide onder jongeren maakt dit preventieve werk bij 113 des te meer noodzakelijk.
    Lees meer
  • Literatuur
  • Reviews