Psychische zorg aan ouderen is een uitdaging voor professionals. Richtlijnen te over, maar waarom herken je ouderen er niet altijd in? Of hoe bereik je die oudere die zich ophoudt bij de dokter, maar er geen rekening mee houdt dat bijvoorbeeld duizeligheidsklachten, hartkloppingen en een drukkend gevoel, op een angststoornis kan duiden? Hoe is het gesteld met ons eigen vertrouwen in behandelmogelijkheden bij deze doelgroep?
Het bio-psychosociaal model staat centraal in het begrijpen en onderzoeken van de ontwikkeling van depressieve klachten en angstklachten bij ouderen.
Er is aandacht voor differentiaaldiagnostiek. Voorbeelden uit de praktijk helpen begrijpen hoe je bijvoorbeeld neurodegeneratieve stoornissen en angstklachten van elkaar scheidt. Of hoe ze juist op elkaar inwerken. Genuanceerd kijken, onderzoek naar karakter, levenservaring (en levenswijsheid!), copingvaardigheden en vaardigheidstekorten helpen bij het maken van de beslissing voor een passende behandeling. Ook aan bod komen problemen bij behandelen, vooroordelen van (mede)behandelaren en /of familie. En wat als de praktijk weerbarstig is en vooruitgang uitblijft?
Diagnostiek en behandeling van angst en depressie bij ouderen (D2491)
€ 825
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
Je leert over:
- Prevalentie angst en stemmingsstoornissen
- Herkennen van angst- en depressieve stoornissen
- Bio psychosociaal model
- Affectieve ontregeling bij ouderen en de differentiaaldiagnostiek hierbij
- Psychiatrische psychotherapie, inclusief medicamenteuze behandeling
- Ouderenpsychiatrie in de praktijk
- Behandeling specifiek: CGT / Life Review/ angst en depressie & dementie (en/en - en/of)/ NET & EMDR
- Geluiden uit het veld (leefstijl en specifiek voeding)
Werkwijze
De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- DatumsDo. 19 september 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
Do. 26 september van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
Do. 17 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht
(Omvang: 18 uur) - Accreditatie
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog22 punten Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog27 uur
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist17 punten scholing verpleegkundig specialist
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Verpleegkundig specialist
-
Docenten
drs. Marchien Giaccotto MSc
Marchien Giaccotto is geronto-psycholoog, Gz-psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Zij is werkzaam als Gz-psycholoog bij Novicare, gespecialiseerd in ouderenzorg. Dit combineert zij met het werk als supervisor / leertherapeut VGCt binnen een eigen praktijk.Lees meerdr. Martin Kat
Dr. Martin G. Kat is (ouderen)psychiater-psychotherapeut en sinds de jaren '80 van de vorige eeuw gespecialiseerd in de ouderenpsychiatrie waaronder dementie. Hij werkte in vele settingen waar ouderen verbleven en was de laatste 18 jaar verbonden aan een huisartsenpraktijk. Voorts is hij docent, auteur, onderzoeker in de ouderenpsychiatrie en consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise.Lees meer - Literatuur
- Reviews