De methodiek Nieuwe Autoriteit (ook wel Geweldloos Verzet genoemd) is oorspronkelijk ontwikkeld voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar met grensoverschrijdend gedrag zoals ernstig brutaal gedrag, spijbelen, drugsgebruik, weglopen van huis en geweld. Ouders hebben vaak van alles geprobeerd, voelen zich machteloos en zijn met hun kind in een negatief escalatiepatroon terecht gekomen. Ouders hebben het gevoel de grip op de opvoeding kwijt te zijn. Deze systemische behandelmethodiek is ontwikkeld door Haim Omer en wordt nu in Nederland door een brede doelgroep toegepast voor basisschoolkinderen, jongvolwassenen, op scholen, in wijken waar jongeren overlast geven en tevens voor kinderen met internaliserende problematiek.
Deze cursus is een onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan los gevolgd worden. Voor informatie over de gehele opleiding klik hier.
Schrijf je je gelijktijdig (op dezelfde dag) in voor twee vervolgcursussen uit de opleiding tot systeemtherapeut, dan ontvang je 10% korting op beide cursussen.
Systeemtherapeutische cursus Nieuwe Autoriteit (ST177)
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
- Je hebt kennis van de behandelmethodiek Nieuwe Autoriteit (Geweldloos Verzet) en de systeemtheoretische achtergrond hiervan.
- Je kunt zelfstandig de verschillende fasen in de behandeling en de bijbehorende interventies toepassen bij verschillende cliëntsystemen, bij gezinnen, op school of op behandelgroepen.
- Je krijgt inzicht in escalatieprocessen en in het belang van (ouderlijke) presentie en ‘verzet zonder geweld’, juist in situaties waar dat het moeilijkst vol te houden is.
- Je bent je bewust van en kunt reflecteren op jouw eigen attitude die hoort bij de Nieuwe Autoriteit.
Werkwijze
Op elke cursusdag wordt er gebruik gemaakt van een theoretische inleiding en theoretische verdieping door het bespreken van de literatuur. Onderdelen van de theorie worden steeds gekoppeld aan zowel de verschillende fasen in de behandeling (intake, training, uitvoering, evaluatie) als aan jouw persoonlijke vaardigheden. In iedere bijeenkomst worden persoonlijke opdrachten, oefeningen in subgroepjes of rollenspelen gedaan passend bij het thema. Er wordt geoefend met diverse technieken van de methodiek Nieuwe Autoriteit en de verschillende attitudeaspecten van de therapeut. De groep zal in subgroepjes gezinnen vormen als oefenmateriaal voor de rollenspelen.
Bij dit alles zijn de docenten voortdurend op zoek naar jouw krachten. Wat zijn jouw vaardigheden? Wat is je stijl en wat moet bijgeschaafd worden in het kader van de methodiek Nieuwe Autoriteit? Het oefenmateriaal wordt aangevuld met videobanden (modeling), groepsdiscussie over de aangeboden literatuur en eigen theoretische gedachtegang. Jouw eigen praktijkwerk krijgt aandacht door het inbrengen van een casus.De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Er is een eindtoets op de laatste lesdag waarbij de methodiek toegepast wordt op een casus uit jouw eigen praktijk.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden. Wij hebben deze cursus incompany uitgevoerd voor o.a. de Amarant Groep te Tilburg. Vraag een offerte aan.
- Datums
Omvang
6 dinsdagen van 9.00 - 16.30 uur (dag 1 en 2 tot 17.00 uur)Datums
31 oktober, 7, 14 en 28 november, 12 december 2017 en 9 januari 2018Locatie
Utrecht - Accreditatie
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Systeemtherapeut
- Psychiater
- Ggz-agoog
-
Docenten
Henk Breugem
drs. Lenny Rodenburg
Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meer - LiteratuurOmer, H. (2015). Geweldloos verzet in gezinnen. Een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Omer, Haim (2011). Nieuwe Autoriteit. Samenwerken aan een krachtige opvoedingsstijl thuis, op school en in de samenleving. Hogrefe Uitgevers Amsterdam. - Reviews