Ook Young Professionals voelen zich thuis bij de RINO Groep

Ben jij pas afgestudeerd als psycholoog of orthopedagoog? Dan sta je nu voor de keus: werken, doorstuderen of allebei. Op deze pagina helpen we je graag op weg met uitleg over de BIG-beroepen, (beroeps)opleidingen en andere opties waarmee je direct aan de slag kunt. Dat geldt voor zowel wo'ers als hbo'ers.

​​​Young Professionals programma

Dit programma bestaat uit inspirerende incompany workshops door topdocenten voor iedereen aan het begin van zijn of haar carrière, tegen een fractie van de normale cursusprijzen.

In deze korte animatie krijg je uitleg over alle mogelijkheden om jezelf verder te onwikkelen.

Diverse Young Professionals workshops voor jou

Young Professionals en docenten aan het woord

Young Professional Iris Linders wil blijven leren

Basispsycholoog Iris Linders werkt als sociotherapeut bij De Jutters in Den Haag en volgt regelmatig een workshop uit het Young Professionals programma. In dit interview vertelt ze waarom ze kiest voor deze workshops.

Young Professionals over de workshop Intakegesprek

Tijdens de Young Professionals workshop ‘Een goede intake (K&J)’ leer je hoe je een intakegesprek voert met kinderen en jeugdigen. In dit filmpje vertellen deelnemers wat zij geleerd hebben tijdens deze workshop, die wordt gegeven door Miriam van Seters.

Young Professionals docent Anne Koning

Systeemtherapeut en docent Anne Koning geeft de Young Professionals workshops ‘Motiverende gespreksvoering’ en ‘Gespreksvoering met ouders’. Lees het  interview ‘De Young Professionals workshops geven zelfvertrouwen’.

BIG-beroepen

Verschillende beroepen in de individuele gezondheidszorg zijn wettelijk verankerd in de Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). De RINO Groep organiseert 5 opleidingen tot wettelijk geregistreerde BIG-beroepen: Deze meerjarige opleidingen zijn vervolgtrajecten voor afgestudeerde psychologen en orthopedagogen. Naast cursorisch onderwijs ‘in de schoolbanken’ volg je een praktijkdeel binnen een erkende praktijkinstelling. Na voltooiing van de opleiding kun je je inschrijven in het BIG-register. In de beroepsprofielen van het NIP (gefuseerd met NVGzP) en de LVVP vind je meer informatie over de opleiding, het beroep en komen diverse GZ'ers, PT'ers, KP'ers en KNP'ers aan het woord over hoe zij het beroep invullen en wat erbij komt kijken:
  En de specialisten:

Op weg naar een BIG-opleidingsplaats


Volgens één van onze grotere praktijkinstellingen is dit de meest gevolgde route: ​​​​​
  1. Zorg dat je stage gaat lopen of na je opleiding werkervaring opdoet bij een erkende praktijkinstelling. Dit is een instelling die getoetst is aan de hand van verschillende eisen en criteria die wettelijk zijn vastgesteld om op te mogen leiden tot een of meerdere BIG-beroepen. Bekijk de actuele lijst van erkende praktijkinstellingen.
  2. Als je na je stage of werkervaringsplek door wilt in de ggz, probeer dan een baan als basispsycholoog of gedragswetenschapper te vinden bij een instelling.  
  3. Bij goed functioneren kun je meedingen naar een plek voor de GZ-opleiding. De meeste opleidingsplekken worden intern opgevuld.
Voor verschillende opleidingsplaatsen bij praktijkinstellingen kun je kijken op de BIG-marktplaats.
 

Wat levert een BIG-opleiding op?

In dit interview vertelt BIG-alumnus Leanne van der Grift over wat de BIG-opleiding tot Gz-psycholoog haar heeft opgeleverd.

Nieuwsgierig naar de BIG-opleidingen?

Nog geen zicht op een BIG-opleiding of andere interesses? ​​​​​

Voor de BIG-opleidingen gelden nog steeds flinke wachttijden. Maar je hoeft niet stil te zitten tijdens de eerste jaren van je loopbaan. Er zijn veel (beroeps)opleidingen en cursussen waarmee je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot én meer kans maakt op een BIG-opleiding. 


Individueel leertraject Postmaster registratie SKJ

Na een universitaire studie psychologie of orthopedagogiek heb je een mooie basis. Veel professionals willen zich daarna verder (blijven) ontwikkelen. Dat kan door het behalen van een BIG-registratie. Maar binnen de Jeugdwet kun je ook via andere routes een officiële postmasterregistratie behalen. Met deze registratie ben je binnen de kaders van de Jeugdwet (zorg voor cliënten tot 18 jaar) gelijkwaardig aan een Gz-psycholoog. Lees meer over het Individueel leertraject Postmaster registratie SKJ en de voorbeeldroutes die je kunt volgen. 


Nieuw: Opleidingstraject Kinder- en Jeugdpsycholoog

Volg je liever in een vaste groep een integrale opleiding, met een rode draad en inhoudelijk op elkaar afgestemde lesdagen? Op 12 november start het eerste complete tweejarig opleidingstraject voor de route tot Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Kernbegrippen van de opleiding zijn: ontwikkelingspsychologisch denkkader, systeemgerichte en integrale focus, versterking van kinderen via ouders en andere volwassenen, handelingsgericht werken en wetenschappelijke basis.


Beroepsopleidingen

Behalve de BIG-opleidingen kun je bij de RINO Groep diverse andere beroepsopleidingen volgen. Een aantrekkelijke optie, want met een erkende opleiding kun je vaak direct aan de slag. Dit is van belang, want je bent hard nodig om de arbeidsmarkt te versterken. Na een beroepsopleiding kun je bijvoorbeeld werken als gedragstherapeut, POH-GGZ, systeemtherapeut of ouderbegeleider. De RINO Groep biedt meer dan 25 beroepsopleidingen aan. 


Cursussen

Naast (beroeps)opleidingen kun je in cursussen van 1 tot 6 dagen meer kennis en vaardigheden opdoen over diverse thema’s, zoals het diagnosticeren en/of behandelen van bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen, depressie of autisme. Of leer nieuwe behandelvormen toepassen, zoals schematherapie, oplossingsgerichte psychotherapie of mentaliseren bevorderende therapie.​​​

Lees meer in onze brochure

We hebben alle mogelijkheden op een rij gezet in een overzichtelijke brochure. Hierin vind je meer informatie over hoe je in aanmerking komt voor een BIG-opleidingsplaats en met welke erkende beroepsopleidingen je direct aan de slag kunt. Download de brochure voor postmasterstudenten.

Behoefte aan persoonlijk studieadvies (telefonisch, per mail of op kantoor)?