Boekpresentatie De kracht van ervaring - Sietske Dijkstra  (C2413B)

Over geweldspatronen, tacit knowing en thuis

Gratis

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,5
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Op 8 maart organiseren we de boekpresentatie van De kracht van de ervaring. Over geweldspatronen (herkennen), tacit knowing en thuiskomen. Mede namens auteur Sietske Dijkstra nodigen we je hier van harte voor uit.
 
  • Inhoud

    Met veel plezier nodigen we u uit voor de presentatie van het boek De kracht van de ervaring. Over geweldspatronen, tacit knowing en thuis.

    De aanpak van geweld in relaties is een rode draad in loopbaan van Sietske Dijkstra. Zij doet dit met aandacht voor de bezieling, kwetsbaarheid en ambachtelijkheid van het werk. Sietske werkt zowel als onderzoeker, adviseur, trainer als auteur. Haar ervaring van de laatste jaren heeft ze verzameld in het boek.
     
    Naast praktijkgericht onderzoek heeft Sietske steeds meer de aandacht verlegd naar (na)scholing en het scheppen van communities of practice, leergemeenschappen. Zij beweegt daarin graag heen en weer tussen het weten en het doen en vice versa. Het gaat immers in de kern van de praktijk om handelingskennis en de grondhouding waarmee we dat doen. Vanuit deze gezamenlijke drijfveer werken de RINO Groep en Sietske al ruim 10 jaar samen.

    Over Sietske Dijkstra
    Sietske promoveerde bij genderstudies in Utrecht op een biografisch onderzoek naar betekenisgeving. Zij was lector, lid van de commissie Samson die zich boog over seksueel misbruik in de residentiele jeugdzorg en de pleegzorg, verbonden aan verschillende hogescholen en werkte samen met meerdere partijen in (na)scholing en opleiding.

    Tegenwoordig is Sietske onder andere als commissielid verbonden aan het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Zij participeert in de gezellengroep 'normatieve professionalisering'.  Ook werd zij de laatste jaren geïnspireerd door haar deelname aan de werkplaats muzisch onderzoek met mijn project THUIS waarin kunst en professionalisering op elkaar betrokken worden, zie www.musework.nl en de experimentele werkgroep belichaming. Uiteindelijk volgede zij de master 'Cross over creativity' bij de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). Tijdens deze master ontwikkelde Sietske via de filosofisch belichaamde werkvorm De PLOOI een ervaring waarin spel, ongemak, niet-weten en (collectieve) draagkracht aan de orde komen. Zij bouwde in die periode aan een huis voor de werkvorm in de vorm van een geaccrediteerde driedaagse cursus belichaamde professionaliteit.
     
    Welke waarde uit 25 jaar ervaring is er nu gebundeld?
    Het is vooral de kracht van de ervaring die het werk van Sietske Dijkstra schraagt en waarde geeft. Het idee van het boek was voor Sietske ook een mooie kans om nogmaals haar werk met andere ogen te beschouwen en daarop te reflecteren.  Uiteindelijk verdeelde zij het werk in vier thema’s:

    • Thuis  
      Waar en bij wie zijn we thuis, wat betekent thuis en wat is vreemd: hoe kunnen we ook in ontworteling weer thuisraken en omgaan met het immer verschuivende thuisgevoel waarin het vreemde wordt opgenomen en wij groeien in het incorporeren daarvan? Er zijn ook huizen die te gevaarlijk zijn om in te blijven. Thuis leerde Sietske te zien als realiteit en als waardevolle metafoor. Springplank was ook haar eigen biografische geschiedenis als boerendochter en haar thuis in de zendo en de zenmeditatie die haar ook hebben behoed voor compassiemoeheid.
      Onderaan deze pagina vind je alvast een mooie podcast om te verdiepen of je te laten inspireren op dit thema.
       
    • Geweldspatronen
      Bevat vooral bijdragen vanuit het vak en de ontwikkelingen daarin, ook inzichten van de laatste jaren. Wat voor structuur, machtsverhouding en afhankelijkheid gaat schuil onder een geweldsincident. Hoe kunnen we dat met de hulp van een narratieve benadering zichtbaar maken en duiden en betrokkenen beschermen en empoweren? Wat vraagt dit kantelen van de macht van de hulp en de grondhouding van professionals? 
       
    • Tacit knowing
      Is eenvoudig gezegd belichaamde en stilzwijgende ervaringskennis en de reflectie daarop. Het ontspruit dus aan de ervaring. Je kan deze articuleren, maar je tast er naar woorden hoe fijnzinnig deze woorden ook kunnen zijn. Het is  het open midden zoals lector begeleidingskunde Michiel de Ronde dat zo mooi zegt in de podcast bij THUIS waar je elkaar kan ont-moeten en de ziel van de dingen, de dieren, de aarde en de mensen kan verschijnen. We gebruiken woorden om dat woordloze aan te raken. De filosoof Michael Polanyi muntte dit begrip dat hij samenvatte in het enigma: ‘we can know more than we can tell’. Tacit knowing groeit dus overal waar er wordt ervaren en geleerd en komt tot uitdrukking in iets wat we doen en hoe we dat doen. De filosofisch-belichaamde werkvorm De Plooi die Sietske ontwierp in de master cross over creativity werkt juist met het uitpakken van deze verborgen schatten.
       
    • Collectief leren 
      Is het vierde thema want in een professie gaat het om het handelen en de ervaring en wat daaruit te leren is. Compassievolle vragen als ‘wat is er met jou gebeurd’ en gepaste zelfonthulling verrijken dit leren. Leren vraagt noodzakelijke leer- en reflectieruimte en vaknieuwsgierigheid. We leren in de actie en door de actie. Zelf stelt Sietske dat ze heen en weer beweeg tussen het doen en het weten. Het collectief leren is ook wat haar beweegt als docent en ontwerper van cursussen. Individuen kunnen grote omwentelingen veroorzaken maar het is in het collectieve leren dat thema’s goed  worden ingebed en de ambachtelijkheid tot uitdrukking komt. Waarin verschillende soorten kennen, kunnen en weten worden samengebracht. Bezieling versterkt ons collectief draagvermogen. Daarom werkt ze graag met de kracht van de ervaring en met ervaringsdeskundigheid. Door casuïstiek van deelnemers te vragen, komt de realiteit binnen en leren we van en met elkaar in de keten.
     
    De thematische indeling is niet sluitend. Eigenlijk is ieder deel weer te betrekken op de andere drie.


    8 maart
    Het is niet toevallig dat de boekpresentatie plaatsvindt op 8 maart, internationale vrouwendag. Op deze dag vieren we wereldwijd het werk en de kracht van vrouwen en strijden we tegen geweld tegen vrouwen (het werk van Sietske omvat uiteraard ook geweld tegen mannen). Collectief leren geeft ons verbindingskracht. 
     
    Boekpresentatie en borrel
    Je bent van harte welkom vanaf 16.00 uur. Om 16.15 uur presenteren we het nieuwe boek van Sietske.

    Speech door Janine Jansen
    Professor doctor Janine Janssen gaat in haar speech in op de thema's uit het boek en de relevantie ervan voor professionals. Janine is lector bij de politieacademie en Avans Hogeschool en als bijzonder hoogleraar rechtsantropologie verbonden aan de Open Universiteit. Z

    Aansluitend is er een gezellige borrel.

    Uitgeverij Elikser is aanwezig. Uiteraard krijg je de gelegenheid om het boek voor een aangepaste prijs aan te schaffen. 

  • Datum

    Datum

    Vrijdag 8 maart 2024 vanaf 16.00 uur

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • Orthopedagoog-Generalist BIG
    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • POH-GGZ
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Jeugdzorgwerker

  • Docenten
    dr. Sietske Dijkstra

    dr. Sietske Dijkstra

    Sietske Dijkstra is in 2000 gepromoveerd op de studie 'Met vallen en opstaan. Hoe vrouwen en mannen betekenis geven aan geweldservaringen uit hun kindertijd'. Sietske werkt sinds 1998 in haar eigen bedrijf, www.sietske-dijkstra.nl en publiceert sinds 1987 over geweld in gezinnen. Ze was bijna 8 jaar lector 'Huiselijk geweld en hulpverlening in de keten' bij Avans Hogeschool en maakte deel uit van de commissie Samson. Haar expertise ligt in het entameren, uitvoeren en implementeren van praktijkgericht onderzoek en het verzorgen van scholing en advies voor een breed scala van professionals.Lees meer
  • Reviews