Datum:

 • 18 nov 2020

Kosten: € 325

Mogelijk t/m 4 november 2020, tenzij eerder vol

Congres De mens in de 'behandelkamer' met Dirk de Wachter  (C2007)

De zin van het leven delen

Dirk de Wachter vindt dat therapeuten zichzelf meer mogen uitspreken. Op dit congres geeft hij een lecture over menselijkheid in de behandelkamer. In hoeverre kun je als behandelaar eigen emoties delen? Ook bespreekt hij de rol van de therapeut in het maatschappelijk debat; hoe kan lijden ook in niet-professionele middens een plek krijgen? Fokke Obbema, o.a. auteur van 'De zin van het leven', en Sjoerd Colijn, hoofdopleider Psychotherapie, verrijken het programma met toepasselijke perspectieven.
 

Feiten

 • Omvang: 1 dag 9.30 - 17.30 uur
 • Datum: 18 november 2020
 • Locatie:
 • Docenten: dr. Sjoerd ColijnProf. dr. Dirk de WachterFokke Obbema
 • Docenten

 • Kosten: € 325
 • Cursuscode: C2007

Voor wie

 • Orthopedagoog-generalist BIG
 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Systeemtherapeut
Lees de volledige doelgroepinformatie
Orthopedagoog-generalist BIG, Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Systeemtherapeut en Psychiater

Hiernaast zijn ook andere geinteresseerden met een andere achtergrond zoals sociaal psychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundige, arts, POH-GGZ, maatschappelijk werker, persoonlijk begeleider, sociaal pedagogisch hulpverlener en coach welkom.

Accreditaties

Accreditatie: FGzPt, NVP, NvPP, NVRG, NVvP

Lees meer over de accreditaties

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Over het congres

De Vlaamse psychiater-psychotherapeut Dirk de Wachter vindt dat therapeuten zichzelf meer mogen uitspreken. Tijdens dit congres geeft De Wachter een lecture over menselijkheid in de behandelkamer en de rol van de therapeut in het maatschappelijk debat over psychische klachten. Hoe ga je om met schaamtegevoelens van de cliënt? In hoeverre kun je als behandelaar eigen emoties en ervaringen delen? Tot welke hoogte kun je ‘menselijkheid’ tonen in de behandelkamer; wat is nog ethisch verantwoord? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat lijden en verdriet ook in niet-professionele middens een plek krijgt? Soms zijn we vergeten dat verdriet bij het leven hoort. Het leren omarmen van de mindere kanten van het leven.’
Kijkend naar de actualiteit, wat kunnen we hierover leren in de huidige coronaperiode? Fokke Obbema, o.a. auteur van 'De zin van het leven', en Sjoerd Colijn, hoofdopleider Psychotherapie, verrijken het programma met toepasselijke perspectieven.
 

Thema's

Maatschappelijk debat en de mens in de 'behandelkamer'

Op het congres gaan de sprekers in op het maatschappelijk debat. Soms zijn we vergeten dat verdriet bij het leven hoort. Moeten we leren om de mindere kanten van het leven te omarmen? We kunnen er als therapeuten voor zorgen dat het verdriet ook in niet-professionele middens een plaats kan krijgen.
 

De relatie tussen behandelaar en cliënt

Ook de mens en niet alleen de therapeut in de behandelkamer wordt uitgediept. Hoe kun je als behandelaar naast je cliënt in het moeras staan? Wat is de meerwaarde van het bespreken van je eigen ervaring als behandelaar met de cliënt en hoe doe je dat? En hoe zie je dat het zinvol is? Samen vragen we ons deze dag af wat de basis voor goede psychotherapeutische zorg is. Iedereen in de samenleving ervaart uiteindelijk hetzelfde existentiële probleem: de zin van het leven. Hoe moet je leven en moet dat worden besproken in de behandelkamer?
 

Actualiteit

In deze coronatijd stelt de zin van het leven zich nu nog scherper en komt de opportuniteit van ‘wat wil ik met dit leven?’ nog veel scherper naar voren. Corona vergroot een aantal dingen uit. Een van die dingen is hoe we direct menselijk contact als belangrijk ervaren. Hoe uitdagend is het om in deze tijd mensen te (al dan niet online) behandelen? De ‘behandelkamer’ heeft een andere betekenis gekregen. Daarnaast voelen bijvoorbeeld jongeren zich somberder en lijkt er meer sprake te zijn van geweld. Mensen missen contact, spontaniteit, afleiding en zekerheid. Ook speelt de vraag waar je het uithoudingsvermogen vandaan kan halen om dit vol te houden.
 
Opvallend is dat ook in deze tijd de therapeut weinig positie inneemt in het maatschappelijk debat. Hoewel de coronacrises wel psychologische gevolgen heeft en krijgt, zijn er weinig ‘mensenwetenschappers’ naar wie geluisterd wordt. Ze zouden zich juist nu meer mogen uitspreken, vindt Dirk de Wachter.
 

Locatie

Het congres vindt plaats in hotel Figi in Zeist of online als dat nodig is vanwege het coronavirus.
 

Over Dirk de Wachter

Prof. dr. Dirk de Wachter is hoogleraar systeem- en gezinstherapie aan de Katholieke Universiteit Leuven, en kliniekhoofd in het ziekenhuis. Daarnaast heeft hij een eigen psychotherapiepraktijk aan huis, geeft lezingen en zit als adviseur in enkele Raden van Bestuur. Hij schreef diverse boeken, waaronder Borderline Times, Liefde: een onmogelijk verlangen en De kunst van het ongelukkig zijn.

Lees ook het interview dat we eerder hadden met Dirk de Wachter
 

Over Fokke Obbema

Fokke Obbema was onder meer commentator, correspondent-Frankrijk en chef van de economieredactie bij de Volkskrant. Hij schreef eerder China en Europa, dat zowel in het Nederlands als het Engels verscheen. Tegenwoordig legt hij zich voor de krant toe op zingeving. 
In september 2018 schreef Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in ‘de beste interviewserie van 2018’, aldus Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van ons leven?'. Zijn boek 'De zin van het leven' staat vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden.
 

Over Sjoerd Colijn

Dr. Sjoerd Colijn is psychotherapeut, klinisch psycholoog en cultureel antropoloog. Hij is hoofdopleider van de opleidingen tot Psychotherapeut bij de Stichtingen PDO-GGz Leiden/Rotterdam en Utrecht. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychotherapie.

Doelgroep

 • Orthopedagoog-generalist BIG
 • Gz-psycholoog BIG
 • Psychotherapeut BIG
 • Klinisch psycholoog BIG
 • Klinisch neuropsycholoog BIG
 • Basispsycholoog
 • Orthopedagoog
 • Systeemtherapeut
 • Psychiater
Hiernaast zijn ook andere geinteresseerden met een andere achtergrond zoals sociaal psychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundige, arts, POH-GGZ, maatschappelijk werker, persoonlijk begeleider, sociaal pedagogisch hulpverlener en coach welkom.

Certificaat

Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Accreditatie & Erkenning

 • Docenten: dr. Sjoerd ColijnProf. dr. Dirk de WachterFokke Obbema
 • Docenten

  Enthousiast geworden?
  Schrijf je meteen in!

  Heb je vragen over deze bijeenkomst?

  Bel of mail ons en vermeld daarbij de code: C2007 zodat we je snel kunnen helpen.

  030 230 84 50infodesk@rinogroep.nl

  Ook interessant voor jou