Opleiding seksuologie  (SP21A)

Een postacademische multidisciplinaire opleiding

Inschrijven is niet meer mogelijk

Online inschrijven is niet mogelijk.

Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Goede seksuologische hulpverlening doet recht aan het hele complex van lichamelijke, psychische en sociale facetten van seksualiteit. In deze opleiding maak je je deze kennis en kunde op gevorderd niveau eigen. Vanuit een stevige theoretische basis leer je specialistische seksuologische diagnostiek en interventies toepassen en multidisciplinair samenwerken.
 
  • Inhoud

    Seksuele problemen en stoornissen hebben lichamelijke, psychische en sociale facetten die met elkaar verweven zijn. Goede seksuologische hulpverlening doet recht aan die complexiteit en bestaat uit effectieve interventies. In deze opleiding seksuologie maak je je deze kennis en kunde op gevorderd niveau eigen. Het bio-psychosociaal model en het cognitief gedragstherapeutisch kader vormen het vertrekpunt van de opleiding.

    Wat kun je verwachten?

    De opleiding volgt de competenties zoals door de NVVS geformuleerd in het zogenoemde CESSO-rapport (zie ook https://www.nvvs.info/professionals/over-de-nvvs/statuten-en-reglementen), en omvat in totaal 150 cursusuren verspreid over 25 opleidingsdagen, die een keer per twee weken plaatsvinden.

    Wat leer je?

    Vanuit een scientist-practitioners visie leer je specialistische seksuologische diagnostiek en interventies toepassen en multidisciplinair samenwerken. Je eigen professionele ontwikkeling staat steeds centraal. Je werkt vanuit een persoonlijk ontwikkelingsplan waarin eigen casuïstiek en het toepassen van verworven inzichten en vaardigheden in je dagelijkse praktijk centraal staan.

    Toetsen

    De evaluatie van de deelnemers gebeurt door middel van een geïntegreerd meersporenbeleid. Elke deelnemer maakt een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP) voor de opleiding. De ontwikkelingen in de uitwerking van dit POP-plan worden gevolgd in drie individuele gesprekken met de twee hoofdopleiders.
    Daarnaast is er een kennistoets, zijn er drie casuïstische toetsen en is er een eindpresentatie van iedere deelnemer, waarvoor één van de casuïstische toetsen gebruikt kan worden.

    Werkwijze

    De opleiding wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze opleiding volgen? Dat kan! Deze opleiding kan op verzoek incompany in jouw organisatie gegeven worden.

  • Datums
    Lesdata

    Omvang

    25 woensdagen van 10.00 - 17.00 uur

    Datums

    volgt

    Locatie

    Utrecht
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Beroepsregistratie

    De opleiding is erkend en geaccrediteerd door de NVVS.

    Om als Seksuoloog NVVS te worden geregistreerd in het register SH (Seksuologische Hulpverlening), dien je naast onderhavige theoretische opleiding, 1300 uren (bewezen) werkervaring te hebben en 30 uren supervisie (van een supervisor NVVS) te volgen. Onderhavige opleiding verzorgt het theoretische deel van de registratie; supervisie maakt hier geen deel van uit. Vanaf halverwege het theoretische deel, kunnen deelnemers beginnen met het registreren van werkervaring en supervisie. Pas wanneer de opleiding met goed gevolg is afgerond, de 30 uren supervisie en de 1300 uren werkervaring zijn afgetekend kan de cursist erkenning als seksuoloog aanvragen bij de NVVS.

    Certificaat

    Aan het einde van de opleiding ontvang je een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en alle opleidingsonderdelen met een voldoende hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Orthopedagoog-generalist BIG
    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Psychiater
    • Arts
    Uitsluitend voor BIG-geregistreerde (huis)-artsen, medisch specialisten (bijvoorbeeld urologen, gynaecologen en psychiaters), gezondheidszorgpsychologen, psychotherapeuten en klinisch psychologen. Je beschikt over voldoende relevante therapeutische en diagnostische vaardigheden en hebt aantoonbare belangstelling voor seksueel (dis)functioneren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om seksuologische hulpverlening te (gaan) doen, bij voorkeur 8 uur (maar in ieder geval 4 uur) per week. Wij streven ernaar om een gemengde groep deelnemers samen te stellen met een verschillende beroepsachtergrond.
    De toelatingseisen zijn overeenkomstig de eisen die de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) stelt voor opname in het register SH (Seksuologische Hulpverlening), zie het reglement.
    Als je voldoet aan de toelatingseisen, kun je het inschrijfformulier insturen, vergezeld van je curriculum vitae. De curriculumcommissie beoordeelt je inschrijving en beslist over definitieve plaatsing.

  • Docenten
    drs. Gidia Jacobs

    Hoofdopleider: drs. Gidia Jacobs

    Gidia Jacobs is Gz-psycholoog, seksuoloog NVVS en pedagoog NVO. Zij is werkzaam bij Centrum voor psychische, relationele en seksuele gezondheid, Voorschoten en op de polikliniek Seksuologie van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Tevens is zij verbonden aan de Consultatieve Dienst GGZ Delfland.Lees meer
    drs. Marjo Ramakers

    Hoofdopleider: drs. Marjo Ramakers

    Marjo Ramakers is arts en seksuoloog NVVS, BIG-geregistreerd. Zij werkt vrijgevestigd in Centrum voor psychische, relationele en seksuele gezondheid in Voorschoten. Zij heeft ruime ervaring als docent, is co-auteur van diverse publicaties en richtlijnen en wordt regelmatig uitgenodigd voor een voordracht op (inter)nationale congressen.

    Marjo heeft in 2014 de Hector Treub prijs gewonnen, deze prijs wordt slecht eens per 2-4 jaar uitgereikt. Marjo ontving de prijs omdat zij zich, bijna onzichtbaar, jaar in jaar uit, sterk heeft gemaakt voor de Psychosomatische Obstetrie en Gynaecologie in Nederland met als belangrijkste wapenfeit de instelling van bijzondere leerstoelen Psychosomatische Obstetrie & Gynaecologie in Groningen en in Leiden.Lees meer
  • Literatuur
    • Gijs, L.,  (red.) (2018) Leerboek Seksuologie. 3rd ed. 2019. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum. ISBN 9789036811101.
    • Lankveld, J. , e.a. (red.) (2009). Seksuele disfuncties. Diagnostiek en behandeling. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
    • Leusink, P en Ramakers, M (red.) (2014). Handboek Seksuele gezondheid. Probleemgeoriënteerd denken en handelen. Assen: Koninklijke van Gorcum.

    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele wijzigingen.
  • Reviews
    Reviews