De Bubbel  (IC232)

Offerte aanvragen
Gemiddelde beoordeling > 8
Topdocenten uit de praktijk
CEDEO- / CRKBO-erkend
Wil je als organisatie of team leren om oprecht naar anderen te luisteren, zonder oordeel, advies of commentaar? Tijdens deze incompany cursus leren professionals hoe ze door middel van een Bubbel beter naar cliënten en collega's kunnen luisteren en uit de 'doe'-stand kunnen komen. Zo leren ze om oprecht aandacht te geven aan de ander en laagdrempelig benaderbaar te worden.
 
  • Inhoud

    De Bubbel is afkomstig uit de wereld van zelfhulp. Wanneer je als mens een beladen geschiedenis hebt, is het soms moeilijk open te kunnen zijn. Het gevoel dat iemand oprecht naar je luistert en je hoort, maakt de stap om in gesprek te komen laagdrempeliger. Tijdens een Bubbel vertellen deelnemers om de beurt hun verhaal of een deel ervan. Andere deelnemers luisteren zonder oordeel, advies of commentaar. Elk onderwerp kan in de Bubbel aan bod komen. De groep heeft hier zelf de regie en verantwoordelijkheid in.

    Wat kun je verwachten?

    De volgende onderwerpen komen aan bod:

    • Hoe voelt het om gelijkwaardigheid te ervaren en vanuit gelijkwaardigheid te spreken in een groep.
    • Van hart tot hart spreken met zo min mogelijk oordeel of vooroordeel.
    • Luisteren zonder advies of commentaar, luisteren om elkaar ook te horen.
    • Een juiste balans in afstand in nabijheid tijdens een gesprek.

    Een deelnemer aan het woord:

    ‘Dit had ik echt niet verwacht van dit gesprek. Jaren liep ik met een soort van geheim dat ik niet durfde te vertellen. Schaamte, onmacht en verlegenheid weerhielden me ervan. Daar zat ik dan……en wat heerlijk dat ik alleen maar hoefde te luisteren en het echt binnen kon laten komen wat een ander vertelt. Die herkenbaarheid en gelijkwaardigheid maakte dat ikzelf ook durfde te vertellen wat me bezighield. Ik ben dus niet de enige op de wereld met dergelijke gevoelens en gedachten. De Bubbel heeft me geleerd beter naar mezelf, cliënten en collega’s te luisteren en uit de ‘doe’ stand te komen. Door de Bubbel leerde ik bewust inzien dat alles in het leven toch echt gaat over elkaar oprechte aandacht geven. Dat zouden we eigenlijk vaker moeten doen!”. Gewoon present aanwezig zijn. De Bubbel maakte dat ik nu eigenlijk heel makkelijk meer van mezelf durf te laten zien dan ik van tevoren van plan was. Dat voelt heel veilig.’


    Wat leer je?

      Bewust luisteren en het echt binnen laten komen wat een ander vertelt. De Bubbel leert mensen beter naar cliënten en collega's te luisteren en uit de 'doe' stand te komen.

      'De Bubbel gaat over elkaar echte oprechte aandacht leren te geven. Heel makkelijk bewust meer van jezelf te laten zien op een constructieve wijze. Dat geeft veel veiligheid in het contact met elkaar.'

      De Bubbel maakt dat je door de omgeving als laagdrempelig benaderbaar ervaren wordt.

    Werkwijze

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.  Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.

  • Datum
    Lesdata

    Omvang

    deze cursus wordt alleen incompany uitgevoerd en bestaat uit 1 dagdeel van 3 uur

    Locatie

    In overleg
  • Accreditatie
    Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep
    Doelgroep

    • Verpleegkundig specialist
    • Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
    • Hbo-verpleegkundige
    • Sociaal pedagogisch hulpverlener
    • Maatschappelijk werker
    • Vaktherapeut
    Voor elke professional in de ggz en aanverwant werkvelden. Voor elk mens die van hart tot hart, levenservaringen wil uitwisselen in Bubbelvorm.

  • Docenten
    Leonie Kusenuh-van den Hout

    Leonie Kusenuh-van den Hout

    Leonie Kusenuh is hoofdopleider Herstellen doe je Zelf/Verbondenheid. WRAP-Facilitator. Stichting Voor Door Met. Recoverycollege musician & arts. Peersupportspecialist. Hersteldocent. Kerndocent SRH/Strenght RINO Groep.Lees meer
  • Literatuur
    In overleg met docent
  • Reviews
    Reviews